Do przygotowania frittary ze szparagami potrzebujesz
250 g młodych ziemniaczków (pokrojonych na kawałki),
450 g szparagów (pokrojonych na kawałki),
6 dużych jajek,
1 łyżka oleju,
1 łyżka świeżego posiekanego estragonu (lub 0,5 łyżeczki suszonego),
2 łyżki parmezanu,
sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Olej rozgrzewamy na patelni. Kiedy będzie gorący smażymy na nim ziemniaki (przez ok. 7-8 minut). Następnie dodajemy szparagi. Całą mieszankę podlewamy wodą (ok 5. łyżek) i dusimy pod przykrywką do miękkości przez 10-12 minut.
W tym czasie w oddzielnym pojemniku mieszamy parmezan, estragon, pieprz i łyżkę wody. Do mieszaniny dodajemy rozbite jajka.
Kiedy ziemniaki i szparagi będą miękkie zalewamy je masą jajeczną. Smażymy do czasu, aż masa się zetnie (4-5 minut). Nie mieszamy! Pojemnik z naszą frittarą umieszczamy w piekarniku i naopcji grill dopiekamy ją około 2-3 minuty.
Tę zapienkankę ze szparagami można podawać na ciepło lub zimno. Zawsze zmakuje wyśmienicie!
Znacie inny przepis na to danie? Podzielcie się nim w komentarzu.