Jest rozgrzewająca, sycąca, a duża ilość cebuli wzmacnia nasz organizm, zwłaszcza w okresie jesiennych przeziębień. Od wieków cebulę uważano za skuteczny lek przeciwko wielu dolegliwościom: sokiem leczono katar i uporczywy kaszel, miazgę przykładano na owrzodzenia i trudno gojące się rany, spożywaniem cebuli starano się obniżyć ciśnienie. Dlatego też to najstarsze, a zarazem jedno z najbardziej wartościowych warzyw powinno często znajdować się na naszych stołach, zwłaszcza w postaci esencjonalnego wywaru. Do przygotowania czterech porcji zupy cebulowej
5 dużych cebul, garstka czarnego, zielonego lub kolorowego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, 2 l bulionu, sól do smaku, 4-5 łyżek oleju lub masła.
Uwaga!
Do zupy cebulowej w wersji dla koneserów można dodać tuż po zrumienieniu cebuli 100 ml białego wytrawnego wina lub kieliszek koniaku czy szkockiej whisky. Poczekać chwilkę, aż alkohol wyparuje, a następnie wlać bulion. Gotować dalej i podawać jak w przepisie.
Bulion zagotować. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie plastry. W garnku, w którym ma gotować się zupa, rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojone cebule. Zrumienić, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, następnie wlać podgrzany bulion, dosolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut.
Zupę możemy podawać na różne sposoby:
– ugotowaną cebulową rozlać do talerzy i podawać z pszennym pieczywem,
– zupę wlać do żaroodpornych miseczek, położyć grubą kromkę pszennego, wcześniej podpieczonego chleba, posypać tartym żółtym serem i zapiec w piekarniku do rozpuszczenia się sera,
– zupę zmiksować w garnku, rozlać do talerzy, posypać pszennymi grzankami.
Zamiast ugotowanego wcześniej bulionu można dodać do przesmażonej cebuli i przypraw kostkę rosołu wołowego lub przygotować jarzynowy wywar na bazie przyprawy warzywnej.
Grzanki do zupy cebulowej można przygotować z pszennego pieczywa (może być tostowe), którego kromki kroi się w kostkę i powoli praży na patelni z niewielką ilością oleju.
Pysznym dodatkiem do zupy cebulowej są także tosty z pszennego lub pełnoziarnistego pieczywa nadziane plastrami żółtego sera. Podajemy je wtedy na talerzyku obok miseczki z zupą.
Znacie inny przepis na zupę cebulową? Podzielcie się nim w komentarzu.