Do ich przygotowania gołąbków wegetariańskich potrzebne są:

największe liście ze średniej wielkości główki kapusty,
2 duże cebule,
wiązka koperku,
3 jajka,
2 kiszone ogórki,
2 woreczki białego ryżu,
40 dag pieczarek,
2 łyżki masła,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół litra bulionu warzywnego,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, cukier do smaku

W pierwszej kolejności należy ugotować na twardo jajka oraz dwa woreczki ryżu, uważając, aby go nie rozgotować. W tym czasie należy wymyć liście kapusty, które następnie blanszujemy i wykrawamy z nich twardy środek. Cebulkę należy bardzo drobno posiekać i przygotować pieczarki. W tym celu trzeba je dokładnie wymyć, ewentualnie obrać i wysuszyć. Podgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy na nim cebulkę razem z pieczarkami do momentu, aż odparuje wytrącona z nich woda. Następnie dodajemy je do ryżu i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego nadzienia dodajemy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki oraz wystudzone, rozdrobnione jajka i drobno posiekany koperek. Całość należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany farsz należy nakładać na liście kapusty, zawijać i delikatnie układać w niskim szerokim rondlu. Należy uważać, aby się nie rozpadły w garnku, dlatego należy przekładać je bardzo delikatnie. Niektórzy proponują, aby zawinąć je na czas duszenia nicią kuchenną, jednak jest to ryzykowne, ponieważ trudno ją później usunąć i można przypadkiem gołąbki rozerwać. Kiedy wszystkie gołąbki znajdą się już w rondlu, należy zalać je gorącym bulionem i przez około pół godziny dusić na małym ogniu. Gołąbki bez mięsa gotowe. Smacznego!

Znacie inny przepis na gołąbki wegetariańskie? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak napisać umowę kupna-sprzedaży samochodu?
Następny artykułTortilla z mięsem mielonym – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here