W sklepach dostępny jest zwykle ryż biały. Pamiętajmy jednak, że długoziarniste gatunki ryżu są mniej zdrowe niż te krótkie, które może wyglądają gorzej. Poza białym popularny jest ryż brązowy, nieco rzadziej spotkać można na półkach sklepowych ryż czarny czy basmati. Lepiej jest kupić ryż sypki, który nie jest pakowany w woreczki. Kiedy robimy obiad dla dwóch dorosłych osób wystarczy pół szklanki ryżu.
Każdy ryż wrzucamy na gotujący się wrzątek. Gotujmy ryż w dużym garnku, jest wygodniej. Ryż trzeba natychmiast po wrzuceniu zamieszać – bardzo przywiera na początku. Wody powinno być tyle, aby przykryła ryż, nawet o około 5 cm powyżej poziomu ryżu. Tylko brązowy ryż gotujemy pod przykryciem, jednak w rozszczelnionym garnku, aby nie wykipiał.
Zwykły biały ryż gotujemy 10 – 15 minut. Jeśli nie ma woreczków – można sprawdzić, kiedy jest gotowy. Taki w woreczkach musi zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Brązowy ryż nie zwiększa swojej objętości, jest bardziej suchy – gotujemy go dłużej, około pół godziny, aż wchłonie większą część wody.
Do gotowania ryżu dodajemy szczyptę soli, ewentualnie możemy dodać curry, które zmieni kolor i smak ryżu. Curry dodajemy tylko do białego ryżu, mniej więcej łyżeczkę. Ryż z curry bardzo dobrze pasuje do kurczaka w stylu orientalnym.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.