Odmian ziemniaków jest wiele, ale dzielimy je przede wszystkim ze względu na kolor – ziemniaki mogą być białe, żółte bądź różowe. Pomimo ich ogromnej popularności gotowanie ziemniaków przysparza wielu problemów. Nie jest łatwo ugotować je tak, by były jędrne, miękkie i nie rozpadały się. Dużo zależy tu od odmiany oraz wielkości. Kiedy kupujemy ziemniaki starajmy się wybrać mniej więcej podobnej wielkości – wtedy będą się równo gotowały. Jeśli mamy już ziemniaki różnej wielkości – pokrójmy je w kawałki podobnej wielkości. Ziemniaki przed gotowaniem trzeba obrać i umyć. Najwięcej witamin jest pod skórką, dlatego należy obierać je cieniutko.
Wiosną, gdy ziemniaki są młode wystarczy tylko dokładne mycie. Obrane i umyte ziemniaki, jeśli są duże, kroimy na połówki albo nawet na ćwiartki. Wrzucamy do dużego garnka z osoloną, zimną wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Woda powinna sięgać ok. 2-4 cm powyżej ziemniaków. Kiedy kartofle zaczną się gotować warto dodać do wody łyżeczkę masła – dzięki temu nie wykipią i będą lepsze w smaku. Odsuwamy nieco pokrywkę, aby zapobiec kipieniu i gotujemy ziemniaki około 20 min., do momentu kiedy będą miękkie – sprawdzamy widelcem. Można do gotowania dodać ząbek czosnku, to bardzo wzbogaca smak. Gotowe ziemniaki odcedzamy i podajemy – w całości albo tłuczone.
Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.