Jeśli akurat nie mamy ochoty na jajecznicę, możemy jajka ugotować – na miękko bądź na twardo. Jajka na twardo to kulinarna klasyka – świetne w wersji wiosennej ze świeżą sałatą, pomidorem, wędliną jako zwieńczenie kolorowej kanapki, idealne jako dodatek do właściwie wszystkich sałatek, a zimą – dosyć ciężkie, ale niezapomniane w typowo polskim jajku z majonezem.
Aby jednak dobrze ugotować jajko na twardo, trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach. Zasady wydają się banalne, ale ułatwią nam życie – jajko będzie się dobrze obierać, a żółtko nie będzie mieć ciemnego odcienia. Aby ugotować jajka na twardo wkładamy je do zimnej wody. Wody powinno być tyle, aby jajka nie wystawały ponad jej powierzchnię. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy 2 łyżeczki soli – dzięki temu jajka łatwo będzie obrać. Gotujemy je 8 minut.
Wystarczy to, aby jajko się ugotowało, całe biało ścięło. Jajka są delikatne i zbyt długie gotowanie powoduje, że pojawia się sina obwódka wokół żółtka. Nie zmienia to smaku, jednak, gdy robimy choćby sałatkę, do której jajka kroimy tylko na ćwiartki, zmienia całkowicie estetykę potrawy. Po 8 minutach wylewamy wrzątek, zalewamy jajka zimną wodą, odstawiamy na minutę lub dwie. Potem wystarczy je tylko obrać.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.