Wykonanie dipu serowego nie sprawi nikomu żadnych trudności.
Wystarczy tylko wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Wykonanie:
100 g sera lazur,
1 szklanka śmietany jogurtowej lub jogurtu greckiego,
garść posiekanego szczypiorku,
pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Uwaga! – żadnej soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony.
-
Krok pierwszy
Za pomocą miksera ubij serek ze śmietaną na puszystą masę.
-
Krok drugi
Stopniowo dodawaj pokruszony lazur, starając się, by w sosie nie pozostały większe grudki.
Fot. sxc.hu
-
Krok trzeci
Kiedy masa ma już przyjemną, dość jednolitą konsystencję, dodaj szczypiorek i pieprz i wymieszaj starannie, a następnie wstaw do lodówki na minimim pół godziny.
-
Krok czwarty
Podawaj jako sos-dip do frytek, czipsów lub kawałków surowych warzyw.
A jakie są Wasze ulubione dipy? Podzielcie się przepisami, jeśli macie ochotę.