Do nich należą także pieczone na ruszcie marynowane kostki czy mielone kotleciki z baraniny, jagnięciny lub wołowiny nadziane na metalowe szpadki lub mięsne szaszłyki przetykane warzywami. Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu takiego dania jest grubość krojonych kawałków i marynata, której zawdzięczają, mniej lub bardziej pikantny, smak.
Do wykonania domowego kebabu w postaci szaszłyków
1 kg mięsa (polędwicy wołowej, drobiowej piersi lub wieprzowych polędwiczek)
Jedna z poniższych marynat:
Marynata I:
1/2 szkl. oleju lub oliwy z oliwek,
sok z jednej cytryny,
2 zmiksowane cebule,
2 rozkruszone listki laurowe,
2 łyżeczki oregano,
2 zmiksowane bez skórki pomidory,
sól, pieprz.
Marynata II:
1/2 szkl. oleju lub oliwy z oliwek,
2 zmiksowane cebule,
1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
sól, pieprz.
Marynata III:
1 szkl. jogurtu,
1 zmiksowana cebula,
szczypta chilli,
sól, pieprz.
Mięso należy pokroić w małe kostki lub cienkie plasterki. Składniki marynaty wymieszać, włożyć mięso, dokładnie zamieszać, odstawić na 2-3 godziny, a nawet na całą noc. Następnie mięso osączyć z marynaty, nakłuć na metalowe szpadki i opiekać na grillu ok. 10-12 minut. W czasie pieczenia obracać, smarując kilka razy marynatą.
Szaszłyki podawać:
– w przeciętym na pół chlebku pita lub w pszennych bułkach z plasterkami pomidora i cebuli,
– z ugotowanym na sypko ryżem,
– na talerzu z pieczywem i sałatką.
Znacie inny przepis na kebab? Podzielcie się nim w komentarzu.