Wykonanie:
6 średniej wielkości ziemniaków,
200 g świerzego kalafiora,
200 g świeżych brokuł,
kilka łyżek mąki pszennej,
3 łyżki posiekanej kolendry,
3 łyżki posiekanej bazylii,
sól,
pieprz curry lub garam masala lub przyprawa chińska 5 smaków,
oliwa.
Sos:
6 dużych pomidorów lub 2 opakowania pomidorów w puszce,
śmietana 18% – 250 g,
kurkuma,
1 łyżka masła klarowanego,
1 łyżka startego imbiru,
pieprz ziołowy,
sól,
chili.
-
Krok pierwszy
Ziemniaki, kalafior i brokuły należy podgotować na półtwardo, następnie zetrzeć warzywa na tarce na grubych oczkach.
-
Krok drugi
Do startych warzyw dodajemy mąkę pszenną, kolendrę, bazylię oraz przyprawy.
-
Krok trzeci
Całość wyrabiamy przez kilka minut, aż uzyskamy jednolitą i zwartą masę. Z wyrobionej masy formujemy niewielkiej wielkości kulki, smażymy na rozgrzanej oliwie.
-
Krok czwarty
Aby zrobić sos, do gorącego masła klarowanego dodajemy łyżkę imbiru oraz chili, po chwili dodajemy resztę przypraw i smażymy przez kilka minut, cięgle mieszając.
-
Krok piąty
Dodajemy zmiksowane w blenderze pomidory bez skórki.
-
Krok szósty
Gdy całość się zagotuje, dodajemy śmietanę wedle uznania.
-
Krok siódmy
Koftę najlepiej podawać z pełnoziarnistym ryżem oraz z surówką z kiełkami.
Znacie inny przepis na koftę wegetariańską? Podzielcie się nim z nami.