Warto wiedzieć, że do sporządzenia koncentratu pomidorowego należy użyć jędrnych, dojrzałych pomidorów, nie mających żadnych plam, a już na pewno nie takich, które są lekko spleśniałe czy w jakikolwiek inny sposób nadpsute.

Po przygotowaniu koncentratu napełniamy nim słoiki i pasteryzujemy, czyli konserwujemy. Pomoże nam w tym również wlanie do każdego słoika czy słoiczka sok cytrynowy, dzięki któremu koncentrat zachowa swój kolor. Zamiast soku z cytryny można po ugotowaniu gęstej masy pomidorowej dodać 2 – 3 łyżki octu (zależnie od naszego smaku), spełniający w tym momencie taką samą funkcją jak sok z cytryny.

10 kg pomidorów
sól
sok z cytryny

Uwaga!

Do przyrządzonego koncentratu można spróbować dodać suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek, czerwoną paprykę, którą gotuje się i przeciera wraz z pomidorami lub czosnek, by nadać mu inny, ciekawszy smak. Jeśli chcemy go użyć, wystarczy tylko odkręcić słoiczek, dodać do potrawy i zagotować.

Sposób I:

Pomidory umyć, naciąć skórkę w kilku miejscach, zalać wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, zmiksować w malakserze lub przy pomocy blendera, przecedzić przez sitko, by oddzielić miąższ od pestek, uzyskany przecier doprowadzić do wrzenia. Masę gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając tak długo, aż jej zmniejszy się jej ilość, a to, co zostanie stanie się gęste – nawet do 2 – 3 godzin. Doprawić solą i cukrem. Wyłączyć gaz. Durszlak wyłożyć czterema warstwami gazy lub tetrową pieluchą, przełożyć do niej masę, rogi gazy bądź pieluchy zawiązać, całość powiesić na kilka godzin nad miską, by wyciekł z masy nadmiar soku i wody. Następnie koncentrat przełożyć do umytych i wysuszonych wcześniej słoików, do każdego z nich wlać po łyżce soku z cytryny i pasteryzować w garnku w gorącej wodzie przez ok. 30 – 40 minut. Wystudzić, wynieść w chłodne miejsce.

Sposób II

Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, włożyć do wielkiego garnka, lekko ugnieść tłuczkiem, wstawić na duży gaz, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 7 – 10 minut, po czym przetrzeć pomidory przez sitko, dzięki czemu miąższ zostanie oddzielony od skórki i pestek. Uzyskany w ten sposób przecier gotować ok. 2 – 3 godzin, by zmniejszyła się jego ilość i stał się bardzo gęsty. Doprawić solą u cukrem, przełożyć do słoików, zalać łyżką soku cytrynowego, zamknąć słoiki, pasteryzować je ok. 30 – 40 minut.

Znacie inne przepisy na koncentrat pomidorowy? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSos hoisin – przepis
Następny artykułSok pomidorowy – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here