Warto wiedzieć, że do sporządzenia koncentratu pomidorowego należy użyć jędrnych, dojrzałych pomidorów, nie mających żadnych plam, a już na pewno nie takich, które są lekko spleśniałe czy w jakikolwiek inny sposób nadpsute.
Po przygotowaniu koncentratu napełniamy nim słoiki i pasteryzujemy, czyli konserwujemy. Pomoże nam w tym również wlanie do każdego słoika czy słoiczka sok cytrynowy, dzięki któremu koncentrat zachowa swój kolor. Zamiast soku z cytryny można po ugotowaniu gęstej masy pomidorowej dodać 2 – 3 łyżki octu (zależnie od naszego smaku), spełniający w tym momencie taką samą funkcją jak sok z cytryny.
10 kg pomidorów
sól
sok z cytryny
Uwaga!
Do przyrządzonego koncentratu można spróbować dodać suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek, czerwoną paprykę, którą gotuje się i przeciera wraz z pomidorami lub czosnek, by nadać mu inny, ciekawszy smak. Jeśli chcemy go użyć, wystarczy tylko odkręcić słoiczek, dodać do potrawy i zagotować.
Sposób I:
Pomidory umyć, naciąć skórkę w kilku miejscach, zalać wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, zmiksować w malakserze lub przy pomocy blendera, przecedzić przez sitko, by oddzielić miąższ od pestek, uzyskany przecier doprowadzić do wrzenia. Masę gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając tak długo, aż jej zmniejszy się jej ilość, a to, co zostanie stanie się gęste – nawet do 2 – 3 godzin. Doprawić solą i cukrem. Wyłączyć gaz. Durszlak wyłożyć czterema warstwami gazy lub tetrową pieluchą, przełożyć do niej masę, rogi gazy bądź pieluchy zawiązać, całość powiesić na kilka godzin nad miską, by wyciekł z masy nadmiar soku i wody. Następnie koncentrat przełożyć do umytych i wysuszonych wcześniej słoików, do każdego z nich wlać po łyżce soku z cytryny i pasteryzować w garnku w gorącej wodzie przez ok. 30 – 40 minut. Wystudzić, wynieść w chłodne miejsce.
Sposób II
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, włożyć do wielkiego garnka, lekko ugnieść tłuczkiem, wstawić na duży gaz, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 7 – 10 minut, po czym przetrzeć pomidory przez sitko, dzięki czemu miąższ zostanie oddzielony od skórki i pestek. Uzyskany w ten sposób przecier gotować ok. 2 – 3 godzin, by zmniejszyła się jego ilość i stał się bardzo gęsty. Doprawić solą u cukrem, przełożyć do słoików, zalać łyżką soku cytrynowego, zamknąć słoiki, pasteryzować je ok. 30 – 40 minut.
Znacie inne przepisy na koncentrat pomidorowy? Podzielcie się nimi!