– 1,5 kg mięsa z kurczaka, na przykład filetów lub udźców
– 1 czubata łyżka świeżego imbiru startego na drobnej tarce
– 3 wyciśnięte ząbki czosnku
– 150 g jogurtu greckiego
– 3 suszone papryczki chili
– 2 drobno posiekane cebule
– olej roślinny do smażenia
– 1 łyżka stołowa mielonej kolendry
– szczypta czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka garam masala
– woda
– 75 g śmietanki kokosowej
– sól do smaku
– 2 czubate łyżki mielonych migdałów
– liście kolendry do dekoracji
– nieco soku z cytryny
Wykonanie:
Jeśli wybierasz filety z kurczaka, pokrój je w kawałki na jeden kęs, jeśli zaś z udek – oddziel pałki od udźców. Możesz też kurczaka wyluzować, tj. pozbawić kości.
Z jogurtu, imbiru i czosnku zrób marynatę, zanurz w niej kawałki mięsa i zostaw na noc (a co najmniej na 3-4 godziny) w lodówce. Cebulę, chilli i odrobinę wody zmiksuj na gładką pastę. Na patelni rozgrzej nieco oleju i wrzuć nań mieloną kolendrę, czarny pieprz, kurkumę i garam masala. Podsmażaj na małym ogniu przez około minutę, często mieszając.
Podkręć gaz, dodaj pastę cebulowo-paprykową i smaż wszystko około 10 minut. Dodaj kurczaka wraz z marynatą i smaż kolejne 10 minut. W końcu dopraw sos śmietanką kokosową i dolej tyle wody, aby sos zakrył mięso. Zagotuj całość, mieszając wytrwale, by dokładnie rozprowadzić śmietankę w sosie. Ponownie zmniejsz płomień i duś całość, aż kurczak będzie miękki, czyli około 30-40 minut.
Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i mielone migdały, dosól do smaku. Kormę podawaj z ryżem, posypaną posiekaną natką kolendry.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.