Potrawy Korma z kurczaka - przepis

Korma z kurczaka – przepis

-

– 1,5 kg mięsa z kurczaka, na przykład filetów lub udźców
– 1 czubata łyżka świeżego imbiru startego na drobnej tarce
– 3 wyciśnięte ząbki czosnku
– 150 g jogurtu greckiego
– 3 suszone papryczki chili
– 2 drobno posiekane cebule
– olej roślinny do smażenia
– 1 łyżka stołowa mielonej kolendry
– szczypta czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka garam masala
– woda
– 75 g śmietanki kokosowej
– sól do smaku
– 2 czubate łyżki mielonych migdałów
– liście kolendry do dekoracji
– nieco soku z cytryny

Wykonanie:

Jeśli wybierasz filety z kurczaka, pokrój je w kawałki na jeden kęs, jeśli zaś z udek – oddziel pałki od udźców. Możesz też kurczaka wyluzować, tj. pozbawić kości.

Z jogurtu, imbiru i czosnku zrób marynatę, zanurz w niej kawałki mięsa i zostaw na noc (a co najmniej na 3-4 godziny) w lodówce. Cebulę, chilli i odrobinę wody zmiksuj na gładką pastę. Na patelni rozgrzej nieco oleju i wrzuć nań mieloną kolendrę, czarny pieprz, kurkumę i garam masala. Podsmażaj na małym ogniu przez około minutę, często mieszając.

Podkręć gaz, dodaj pastę cebulowo-paprykową i smaż wszystko około 10 minut. Dodaj kurczaka wraz z marynatą i smaż kolejne 10 minut. W końcu dopraw sos śmietanką kokosową i dolej tyle wody, aby sos zakrył mięso. Zagotuj całość, mieszając wytrwale, by dokładnie rozprowadzić śmietankę w sosie. Ponownie zmniejsz płomień i duś całość, aż kurczak będzie miękki, czyli około 30-40 minut.

Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i mielone migdały, dosól do smaku. Kormę podawaj z ryżem, posypaną posiekaną natką kolendry.

Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak otulać noworodka?

Otulanie noworodków w pierwszych tygodniach życia polecane jest przez wielu pediatrów. Ciasne otulenie ma przynajmniej w pewnym stopniu przypominać przyjemną i bezpieczną ciasnotę w brzuchu mamy. Stwarzanie warunków zbliżonych do tych, w których maluszek rozwijał się przez okres ciąży, ma pomóc mu w łagodniejszym przejściu do życia na zewnątrz.

Formy e-learningu

W dobie Internetu przybywa szkoleń, które wykorzystują możliwości, jakie stawarza ta technologia. Nic, więc dziwnego, że e-learning staje się coraz bardziej popularną formą zdobywania i przekazywania wiedzy.

Zobacz też

Premia uznaniowa – zasady

Wszyscy, którzy w sposób zorganizowany i rzetelny wykonują swoją pracę, a co za tym idzie, generują zyski dla firmy, oczekują od pracodawcy dodatkowego, motywacyjnego wynagrodzenia. Ze strony pracodawcy mogą się spodziewać premii uznaniowej albo nagrody. Jak jednak są regulowane prawnie te dodatkowe dochody?

Zegarek z fazami księżyca – komu się przydaje?

Obserwowanie faz księżyca to nie tylko domena wróżek czy miłośników astronomii. Nowoczesna technologia pozwala na obserwacje cyklu księżycowego bez...

Botwinka – jak zrobić tę przepyszną wiosenną zupę?

Początek wiosny to idealny czas, by korzystać ze świeżych i młodych warzyw. Królową wiosennych zup jest zupa z botwiny....

Może Cię zainteresuje: