Przygotowanie:

30 dag kaszy gryczanej,
1 marchewka,
por – biała część,
10 dag żółtego sera,
duża cebula,
2 jajka,
bułka tarta do panierowania,
sól,
pieprz,
ulubione zioła,
oliwa do smażenia.

  • Krok pierwszy

    Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę oraz por drobno kroimy, całość podsmażamy na oliwie. Do podsmażonych warzyw wlewamy trochę wody i gotujemy je przez około 10 minut, następnie odcedzamy.

  • Krok drugi

    Do dużej miski wsypujemy ugotowaną i lekko wysuszoną kaszę gryczaną oraz warzywa, dodajemy jajka oraz przyprawy. Całość ugniatamy rękoma do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ser starty na małych oczkach i wszystko jeszcze raz mieszamy.

  • Krok trzeci

    Z uzyskanej masy, formujemy średniej wielkości w miarę możliwości płaskie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.

  • Krok czwarty

    Kotlety smażymy na rozgrzanej oliwie, ma małym ogniu około 5 minut z każdej strony.

    Kotlety najlepiej smakują z sosem czosnkowym oraz z surówką ze świeżych warzyw.

  • Znacie inny przepis na kotlety z kaszy gryczanej? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak odbarwić włosy?
Następny artykułJakie fryzury pasują do cienkich włosów?

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here