Przygotowanie:
30 dag kaszy gryczanej,
1 marchewka,
por – biała część,
10 dag żółtego sera,
duża cebula,
2 jajka,
bułka tarta do panierowania,
sól,
pieprz,
ulubione zioła,
oliwa do smażenia.
-
Krok pierwszy
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę oraz por drobno kroimy, całość podsmażamy na oliwie. Do podsmażonych warzyw wlewamy trochę wody i gotujemy je przez około 10 minut, następnie odcedzamy.
-
Krok drugi
Do dużej miski wsypujemy ugotowaną i lekko wysuszoną kaszę gryczaną oraz warzywa, dodajemy jajka oraz przyprawy. Całość ugniatamy rękoma do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ser starty na małych oczkach i wszystko jeszcze raz mieszamy.
-
Krok trzeci
Z uzyskanej masy, formujemy średniej wielkości w miarę możliwości płaskie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
-
Krok czwarty
Kotlety smażymy na rozgrzanej oliwie, ma małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Kotlety najlepiej smakują z sosem czosnkowym oraz z surówką ze świeżych warzyw.
Znacie inny przepis na kotlety z kaszy gryczanej? Podzielcie się nim w komentarzu.