Przygotowanie:
2 szklanki kaszy jaglanej,
3 duże ziemniaki,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
curry,
mąka razowa,
oliwa lub masło.
-
Krok pierwszy
Płuczemy ziarenka kaszy pod bieżącą wodą w sicie, następnie czystą kaszę wrzucamy do wrzątku (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy).
-
Krok drugi
Wrzątek należy posolić oraz dodać do niego łyżkę oliwy lub łyżkę masła. Kaszę jaglaną należy gotować przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
-
Krok trzeci
Ziemniaki gotować, aż będą miękkie, cebulkę siekamy drobno, czosnek rozdrabniamy przy pomocy praski.
-
Krok czwarty
Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki gnieciemy i dodajemy do nich ugotowaną kaszę, wszystko mieszamy tak, aby składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę.
-
Krok piąty
Do uzyskanej masy dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy i mieszamy.
-
Krok szósty
Z gotowej masy formujemy małe kotleciki, które następnie obtaczamy w mące razowej.
-
Krok siódmy
Kotleciki układamy na naoliwionej blasze lub na papierze do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 do 20 minut w temperaturze 150 stopni, w połowie pieczenia kotleciki przewracamy na drugą stronę.
Znacie inny przepis na kotlety z kaszy jaglanej? Podzielcie się nim w komentarzu.