Przygotowanie:
2 szklanki kaszy jaglanej,
3 duże ziemniaki,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
curry,
mąka razowa,
oliwa lub masło.
Krok pierwszy
Płuczemy ziarenka kaszy pod bieżącą wodą w sicie, następnie czystą kaszę wrzucamy do wrzątku (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy).
Krok drugi
Wrzątek należy posolić oraz dodać do niego łyżkę oliwy lub łyżkę masła. Kaszę jaglaną należy gotować przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Krok trzeci
Ziemniaki gotować, aż będą miękkie, cebulkę siekamy drobno, czosnek rozdrabniamy przy pomocy praski.
Krok czwarty
Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki gnieciemy i dodajemy do nich ugotowaną kaszę, wszystko mieszamy tak, aby składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę.
Krok piąty
Do uzyskanej masy dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy i mieszamy.
Krok szósty
Z gotowej masy formujemy małe kotleciki, które następnie obtaczamy w mące razowej.
Krok siódmy
Kotleciki układamy na naoliwionej blasze lub na papierze do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 do 20 minut w temperaturze 150 stopni, w połowie pieczenia kotleciki przewracamy na drugą stronę.
Znacie inny przepis na kotlety z kaszy jaglanej? Podzielcie się nim w komentarzu.