Wykonanie:
1 szklanka kaszy manny,
2 szklanki wody lub 2 szklanki bulionu warzywnego,
2 łyżki masła,
10 dag żółtego sera,
natka pietruszki,
pęczek kopru,
jajko,
2 kostki bulionu warzywnego,
sól,
pieprz papryka,
oliwa,
bułka tarta.
-
Krok pierwszy
Dwie szklanki wody gotujemy w garnku i dodajemy kostki rosołowe lub dwie szklanki bulionu warzywnego gotujemy w garnku.
-
Krok drugi
Do gotującego się bulionu wsypujemy szklankę kaszy manny, cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki, gotujemy przez kilka minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
-
Krok trzeci
Do gotującego się bulionu wsypujemy szklankę kaszy manny, cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki, gotujemy przez kilka minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
-
Krok czwarty
Ugotowaną kaszę studzimy, dodajemy do niej jajko, starty ser, drobno posiekaną natkę pietruszki i pęczek kopru.
-
Krok piąty
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
-
Krok szósty
Całość wyrabiamy na jednolitą masę z której formujemy małe, lekko spłaszczone kotlety.
-
Krok siódmy
Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron do momentu, aż nabiorą jasnozłotego koloru.
Znacie inny przepis na kotlety z kaszy manny? Podzielcie się nim z nami.