W zależności od rejonu Azji w skład potrawy może wchodzić: mleczko kokosowe, czerwona lub zielona papryka, groszek zielony lub cukrowy, fasolka szparagowa, marchewka, pędy bambusa, niesolone orzeszki arachidowe, cebula itp. W kuchni tajskiej spotkamy takie przyprawy jak: sos rybny, czerwoną, zieloną lub żółtą pastę curry, olej arachidowy, koncentrat z tamaryndowca; w kuchni hinduskiej zaś: mieszankę ziół zwaną garam masala, a obok niej mielone ziarna kolendry, mielone goździki, kozieradkę, kumin, kardamon, czarny pieprz, chilli, cynamon i gałkę muszkatołową.
Curry to roślina używana w hinduskiej kuchni oraz mieszanka azjatyckich przypraw, występująca w postaci żółtego proszku.
Do przyrządzenia kurczaka curry dla 4-5 osób
20 g świeżego imbiru,
6 ząbków czosnku,
3 łyżki oleju,
1 średnia cebula,
2 łyżeczki zmielonej kolendry,
1/2 łyżeczki chilli,
3 pomidory,
700 g piersi z kurczaka,
1 duża czerwona papryka,
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (18%),
1,5 łyżeczki garam masala,
sól do smaku.
Pomidory zalać wrzątkiem, a po 5 minutach przelać zimna wodą, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w pół plastry, paprykę w dwu centymetrowe kwadraty, a piersi na drobne kawałki. Na patelni podgrzać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć, aż zbrązowieje, wcisnąć ząbki czosnku i zetrzeć imbir na drobnej tarce. Chwilkę podsmażyć, po czym dodać zmieloną kolendrę, dużą szczyptę soli, proszek chilli i garam masalę. Dorzucić pomidory, przykryć i poddusić aż do miękkości, potem odkryć i poddusić jeszcze chwilkę bez przykrycia, rozgniatając kawałki pomidorów.
Dodać kurczaka, przesmażyć ok. 5 minut, zalać pół szklanką wody, przykryć i dusić przez 15 minut. Następnie dorzucić pokrojoną paprykę i dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Wmieszać śmietanę i chwilkę pogotować do zgęstnienia sosu.
Podawać z ryżem, makaronem lub pieczywem.
Znacie inny przepis na kurczaka curry? Podzielcie się nim w komentarzu.