Świadomość jedzenia świeżych warzyw jest tak duża, że nie trzeba obecnie nikogo namawiać do
urozmaicenia obiadu warzywną surówką. Witaminy, błonnik, regulacja pracy jelit, wspomaganie trawienia to najczęściej wymieniane zalety surówki z białej lub kiszonej kapusty, kiszonego ogórka z cieniutkimi kawałkami cebuli i jabłka, buraczków czy właśnie z marchewki.
Najprostszym sposobem wykonania surówki z marchewki jest starcie warzywa na tarce z grubymi oczkami. W takiej wersji podaje się ją również w wielu restauracjach, barach i stołówkach.
Ciekawą propozycją jest, przygotowywana zwłaszcza zimą, surówka z marchewki, jabłka i korzenia selera. Do jej wykonania
3 marchewki,
1 jabłko,
1 mały seler,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
sól i cukier do smaku.
Warzywa umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć jedne po drugim do miski na grubej tarce. Dodać śmietanę, doprawić solą i cukrem. Jeśli surówka wydawałaby się mało soczysta, należy dodać odrobinę śmietany.
Surówka z marchewki może być dla amatorów kulinarnych eksperymentów polem do popisu. Wystarczy wprowadzić kilka zmian, by zagościła na stole w różnych odsłonach:
– śmietanę zastąpić majonezem lub jogurtem;
– zamiast selera dodać pokrojonego w cienkie plasterki pora;
– zamiast selera i jabłka dodać pora i pokrojone w drobną kostkę pomidory;
– startą marchewkę wymieszać z łyżeczką (lub więcej) chrzanu ze słoiczka;
– startą marchewkę z jabłkiem doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cukru, soli i małą ilością oleju lub oliwy z oliwek.
Do jakich dań pasuje surówka z marchewki? W Polsce podaje się ją najczęściej do mięsa w sosie, pieczeni, kotleta schabowego, pieczonego kurczaka, ale także do kopytek ze skwarkami czy ziemniaczanych kotletów z sosem pieczarkowym.
Znacie inny przepis na surówkę z marchewki? Podzielcie się nim w komentarzu.