Świadomość jedzenia świeżych warzyw jest tak duża, że nie trzeba obecnie nikogo namawiać do
urozmaicenia obiadu warzywną surówką. Witaminy, błonnik, regulacja pracy jelit, wspomaganie trawienia to najczęściej wymieniane zalety surówki z białej lub kiszonej kapusty, kiszonego ogórka z cieniutkimi kawałkami cebuli i jabłka, buraczków czy właśnie z marchewki.

Najprostszym sposobem wykonania surówki z marchewki jest starcie warzywa na tarce z grubymi oczkami. W takiej wersji podaje się ją również w wielu restauracjach, barach i stołówkach.

Ciekawą propozycją jest, przygotowywana zwłaszcza zimą, surówka z marchewki, jabłka i korzenia selera. Do jej wykonania

3 marchewki,
1 jabłko,
1 mały seler,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
sól i cukier do smaku.

Warzywa umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć jedne po drugim do miski na grubej tarce. Dodać śmietanę, doprawić solą i cukrem. Jeśli surówka wydawałaby się mało soczysta, należy dodać odrobinę śmietany.

Surówka z marchewki może być dla amatorów kulinarnych eksperymentów polem do popisu. Wystarczy wprowadzić kilka zmian, by zagościła na stole w różnych odsłonach:
– śmietanę zastąpić majonezem lub jogurtem;
– zamiast selera dodać pokrojonego w cienkie plasterki pora;
– zamiast selera i jabłka dodać pora i pokrojone w drobną kostkę pomidory;
– startą marchewkę wymieszać z łyżeczką (lub więcej) chrzanu ze słoiczka;
– startą marchewkę z jabłkiem doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cukru, soli i małą ilością oleju lub oliwy z oliwek.

Do jakich dań pasuje surówka z marchewki? W Polsce podaje się ją najczęściej do mięsa w sosie, pieczeni, kotleta schabowego, pieczonego kurczaka, ale także do kopytek ze skwarkami czy ziemniaczanych kotletów z sosem pieczarkowym.

Znacie inny przepis na surówkę z marchewki? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSurówka z kiszonej kapusty – przepis
Następny artykułKurczak curry – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here