Kiszona kapusta ze względu na zawartość witaminy C, B, E, P, beta-karotenu i soli mineralnych powinna być często obecna w naszym jesienno-zimowym menu. Do przygotowania najbardziej znanej wersji surówki z kiszonej kapusty
500 g kiszonej kapusty,
1 średnia marchewka,
1 cebula,
1 jabłko,
4-5 łyżek oleju,
pół łyżeczki cukru,
szczypta zmielonego czarnego pieprzu, sól.
Uwaga!
Tak przyrządzone surówki z kiszonej kapusty podajemy do mięsnych sosów, ugotowanych ziemniaków, smażonych kotletów, frytek, śląskich klusek czy kopytek z podsmażaną cebulką. W tradycyjnej polskiej kuchni są także nieodłącznym składnikiem dań ze smażonymi rybami.
Kapustę kiszoną trzeba pokroić na desce i razem z sokiem włożyć do miski. Dodać startą na grubej tarce marchewkę, jabłko i pokrojoną w pół plastry lub w kostkę cebulę. Zalać olejem, posypać cukrem, solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu spróbować i dodać tę z przypraw, której jest za mało. Odstawić na 10 minut.
Jabłko, marchewka i cebula to nie jedyne warzywa bądź owoce, które łączymy z kiszona kapustą. Interesującą propozycją jest surówka, do której dodamy czerwoną paprykę, pokrojoną w drobną kostkę, posiekaną natkę pietruszki, a nawet kiszonego ogórka.
Znacie inny przepis na tę surówkę? Podzielcie się nim w komentarzu.