Do wykonania penne z grzybami, szparagami i pesto z suszonych pomidorów będziemy potrzebować:
45 dag makaronu penne,
45 dag ugotowanych na parze szparagów,
45 dag grzybów portabello (lub pieczarek),
1 łyżka oliwy i 2 łyżki oliwy czosnkowej,
6 posiekanych ząbków czosnku,
pół łyżeczki tymianku,
pół łyżeczki oregano,
pół łyżeczki bazylii
Na początku przygotowujemy marynatę. Oliwę i oliwę czosnkową mieszamy z czosnkiem, tymiankiem, oregano i bazylią. Kiedy juest już gotowa, wkładamy do niej pieczarki, mieszamy i odstawiamy (najlepiej na całą noc) w zimnie miejsce (np. lodówka). Kiedy pieczarki nasiąkną, wyjmujemy je, przyprawiamy, grillujemy. Teraz pora na pesto.
Do pesto potrzebujemy:
1/2 szklanki orzeszków piniowych,
1/4 szklanki startego parmezanu,
pół szklanki oliwy,
sól, pieprz
Kiedy pesto jest już przygotowane możemy przejść do finalnej części naszych przygotowań. Zalewamy wrzątkiem suszone pomidory, odstawiamy je na 30 minut. Po tym czasie odsączamy i miksujemy z pesto. Otrzymaną masę mieszamy z makaronem, grzybami i szparagami. Gotowe!
Znacie inny przepis na penne z grzybami? Podzielcie się nim w komentarzu.