Sałatką, w której pomidory są tylko jednym z wielu składników, jest tzw. sałatka nicejska, do której wykonania
4 małe pomidory,
1 główka sałaty masłowej,
4 jajka ugotowane na twardo,
250 g ugotowanej zielonej fasolki,
2 ugotowane ziemniaki,
pół czerwonej papryki,
pół zielonej papryki,
1 czerwona cebula,
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
30 g czarnych lub zielonych oliwek,
2 łyżki białego octu winnego,
50 ml oliwy z oliwek.
Na początku należy przyrządzić sos winegret: wymieszać w słoiczku ocet z 1 łyżką wody i oliwą. Ziemniaki pokroić w grube plastry, umieścić w miseczce, polać małą ilością sosu. Zieloną i czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski, umieścić w osobnej miseczce, polać sosem, odstawić. Podobnie zrobić z cebulą pokrojoną w cienkie plasterki i zielona fasolką. Na czterech talerzykach rozłożyć większe i mniejsze liście sałaty. Na nich ułożyć kopczyk z ziemniaków, a na ziemniakach układać kolejno: fasolkę, paprykę, cebulę i odsączone kawałki tuńczyka. Dookoła rozłożyć na przemian ćwiartki jajka i pomidora. Całość obłożyć oliwkami i polać pozostałym winegretem. Podawać z pszennymi grzankami lub innym pieczywem.
Do kwaskowatego, soczystego miąższu dojrzałych pomidorów pasuje także słony smak greckiego sera feta. Do wykonania sałatki z pomidorów i serem feta dla 2 osób
120 g sera feta,
2 średnie pomidory,
natka pietruszki lub 2 gałązki świeżej bazylii,
szczypta oregano,
1 łyżka oliwy z oliwek.
Pomidory umyć, pokroić w grubą kostkę. Ser również pokroić w grubą kostkę. Natkę pietruszki lub bazylię grubo posiekać. Składniki umieścić w misce, dodać olej i oregano, delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem.
Znacie inny przepisy na sałatki z pomidorów? Podzielcie się nim w komentarzu.