Sałatką, w której pomidory są tylko jednym z wielu składników, jest tzw. sałatka nicejska, do której wykonania

4 małe pomidory,
1 główka sałaty masłowej,
4 jajka ugotowane na twardo,
250 g ugotowanej zielonej fasolki,
2 ugotowane ziemniaki,
pół czerwonej papryki,
pół zielonej papryki,
1 czerwona cebula,
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
30 g czarnych lub zielonych oliwek,
2 łyżki białego octu winnego,
50 ml oliwy z oliwek.

Na początku należy przyrządzić sos winegret: wymieszać w słoiczku ocet z 1 łyżką wody i oliwą. Ziemniaki pokroić w grube plastry, umieścić w miseczce, polać małą ilością sosu. Zieloną i czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski, umieścić w osobnej miseczce, polać sosem, odstawić. Podobnie zrobić z cebulą pokrojoną w cienkie plasterki i zielona fasolką. Na czterech talerzykach rozłożyć większe i mniejsze liście sałaty. Na nich ułożyć kopczyk z ziemniaków, a na ziemniakach układać kolejno: fasolkę, paprykę, cebulę i odsączone kawałki tuńczyka. Dookoła rozłożyć na przemian ćwiartki jajka i pomidora. Całość obłożyć oliwkami i polać pozostałym winegretem. Podawać z pszennymi grzankami lub innym pieczywem.

Do kwaskowatego, soczystego miąższu dojrzałych pomidorów pasuje także słony smak greckiego sera feta. Do wykonania sałatki z pomidorów i serem feta dla 2 osób

Będzie potrzebne:
120 g sera feta,
2 średnie pomidory,
natka pietruszki lub 2 gałązki świeżej bazylii,
szczypta oregano,
1 łyżka oliwy z oliwek.

Pomidory umyć, pokroić w grubą kostkę. Ser również pokroić w grubą kostkę. Natkę pietruszki lub bazylię grubo posiekać. Składniki umieścić w misce, dodać olej i oregano, delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem.

Znacie inny przepisy na sałatki z pomidorów? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułColeslaw – przepis
Następny artykułPenne z grzybami, szparagami i pesto z suszonych pomidorów – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here