Aby przyrządzić kurczaka w galarecie przygotuj:

1/2 kurczaka (około 60dag) lub 40 dag filetów z piersi kurczaka,
1/2 porcji włoszczyzny,
1 cebula (5dag),
3 marchewki (15dag),
1 ogórek konserwowy (10dag),
10 dag kukurydzy konserwowej,
10 dag groszku konserwowego,
3 jaja,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
kilka gałązek natki pietruszki,
5 łyżeczek żelatyny,
1 łyżka octu winnego,
1/4 łyżeczki sosu Worcester,
kropla sosu tabasco,
1/4 łyżeczki cukru, sól

Kurczaka myjemy i oczywszczamy. To ważna część gotowania, nie można jej ominąć. Następnie oczyszczamy włoszczyznę, obieramy ją ododajemy do niej cebulę oraz marchewki, zalewamy wodą i zagotowujemy. Do tak przygotowanego wywaru wkładamy kurczaka, które solimy i gotujemy aż będzie miękki.

Kiedy kurczak jest miękki, wyjmujemy warzywa. Jedną z marchewek kroimy przez plasterki. Inne warzywa możemy przeznaczyć na sałatkę.

Kurczaka kroimy na kawałki. Ostygły rosół cedzimy przez gazę.

Zelatynę moczymy w 4 łyżkach wody.

Teraz zabieramy się za pozostałe warzywa. Z zalewy odcedzamy gorzek i kukurydzę. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na plasterki.

Teraz odlewamy z rosołu dwie szklanki, podgrzewamy dodajemy przecier pomidorowy, sos Wochester, ocet, tabasco i cukier. Rozpuszczamy w nim namoczoną żelatynę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Następnie zabieramy się za nabardziej pracochłonną część naszego zadania. Wybieramy kompotierki lub foremki, płuczemy je zimną wodą i wlewamy po 2 łyżezki tężejącej żelatyny. Kiedy ta warstwa zastygnie, układamy w elegancki sposób część warzy mięsa, natki i jajek. Zalewamy je galaretą. Kiedy stężeje, wkładamy pozostałe mięso kurczaka i warzywa. I tę warstwę zalewamy tężejącym bulionem.

Kiedy całość zastygnie możemy odwrócić pojemniczki i wyjąc gotowe danie. Naszym oczom ukaże się bardzo ciekawa w smaku i kolorze galareta, którą najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

Znacie inny przepis na kurczaka w galarecie? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułAmericano – drink
Następny artykułSex on the Beach – drink

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here