Aby przyrządzić kurczaka w galarecie przygotuj:
1/2 kurczaka (około 60dag) lub 40 dag filetów z piersi kurczaka,
1/2 porcji włoszczyzny,
1 cebula (5dag),
3 marchewki (15dag),
1 ogórek konserwowy (10dag),
10 dag kukurydzy konserwowej,
10 dag groszku konserwowego,
3 jaja,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
kilka gałązek natki pietruszki,
5 łyżeczek żelatyny,
1 łyżka octu winnego,
1/4 łyżeczki sosu Worcester,
kropla sosu tabasco,
1/4 łyżeczki cukru, sól
Kurczaka myjemy i oczywszczamy. To ważna część gotowania, nie można jej ominąć. Następnie oczyszczamy włoszczyznę, obieramy ją ododajemy do niej cebulę oraz marchewki, zalewamy wodą i zagotowujemy. Do tak przygotowanego wywaru wkładamy kurczaka, które solimy i gotujemy aż będzie miękki.
Kiedy kurczak jest miękki, wyjmujemy warzywa. Jedną z marchewek kroimy przez plasterki. Inne warzywa możemy przeznaczyć na sałatkę.
Kurczaka kroimy na kawałki. Ostygły rosół cedzimy przez gazę.
Zelatynę moczymy w 4 łyżkach wody.
Teraz zabieramy się za pozostałe warzywa. Z zalewy odcedzamy gorzek i kukurydzę. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na plasterki.
Teraz odlewamy z rosołu dwie szklanki, podgrzewamy dodajemy przecier pomidorowy, sos Wochester, ocet, tabasco i cukier. Rozpuszczamy w nim namoczoną żelatynę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie zabieramy się za nabardziej pracochłonną część naszego zadania. Wybieramy kompotierki lub foremki, płuczemy je zimną wodą i wlewamy po 2 łyżezki tężejącej żelatyny. Kiedy ta warstwa zastygnie, układamy w elegancki sposób część warzy mięsa, natki i jajek. Zalewamy je galaretą. Kiedy stężeje, wkładamy pozostałe mięso kurczaka i warzywa. I tę warstwę zalewamy tężejącym bulionem.
Kiedy całość zastygnie możemy odwrócić pojemniczki i wyjąc gotowe danie. Naszym oczom ukaże się bardzo ciekawa w smaku i kolorze galareta, którą najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.
Znacie inny przepis na kurczaka w galarecie? Podzielcie się nim w komentarzu.