Aby przygotować kurczaka w orzechowej panierce będziesz potrzebować:

2 małe piersi z kurczaka (albo 1 duża)
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich (przyrumienionych na patelni)
2 łyżki tartej bułki,
2 łyżki parmezanu,
1 łyżka natki pietruszki (posiekanej),
1 jajko,
sól, pieprz,

  • Krok pierwszy

    Rozbijamy piersi z kurczaka (żeby miały ok. 1 cm grubości)

  • Krok drugi

    Do miski wrzucamy bułkę tartą, natkę pietruszki, serek i orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajko, mieszamy.

  • Krok trzeci

    Na patelni rozgrzewamy olej. Najlepiej, żeby wlać go dość sporo. Wtedy piersi będą bardziej chrupiące.

  • Krok czwarty

    Mięso z kurczaka obtaczamy w jajku i panierujemy.

  • Krok piąty

    Smażymy opanierowane filety na złoty kolor, z każdej strony 3-4 minuty.

  • Krok szósty

    Gotowe mięso posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze smakuje skropione cytryną.

  • Znacie inny przepis na kurczaka? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSex on the Beach – drink
Następny artykułLeniwe gołąbki – przepis

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here