Do przygotowania leniwych gołąbków potrzebujesz:
350 g mięsa wieprzowego (zmielonego),
400 g czerwonej kapusty,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1/2 szklanki ryżu,
1/4 szklanki kaszy manny,
1 jajko,
sos sojowy,
sól i pieprz
Na sos:
2 kostki rosołowe,
1 przecier pomidorowy,
1 płaska łyżka mąki pszennej,
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
Krok pierwszy
Myjemy i oczyszczamy kapustę. Następnie kroimy ją na kawałki i siekamy drobino. Można to zrobić za pomocą malaksera albo tarki. Następnie odciskamy ją, aby pozbyć się zbędnego soku. Teraz możemy już połączyć ją z mięsem wieprzowym.
-
Krok drugi
Do mieszaniny dodajemy ryż (surowy), kaszę mannę, posiekaną cebulę, jajka, czosnek i sól. Dodajemy również pieprz i sos sojowy do smaku. Teraz możemy wszystko dokładnie wyrobić, aby powstała masa, z której formujemy podłużne kotleciki. Smażymy je na dużym ogniu i rozgrzanym oleju, tak ,aby się zrumieniły.
-
Krok trzeci
Kolejnym krokiem jest zdjęcie „gołąbków” z patelni i przełożenie ich do naczynia żaroodpornego. Teraz rozpuszczamy kostki rosołowe w odpowiedniej ilości wody i zalewamy nasze „gołąbki”. Naczynie (przykryte) wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
-
Krok czwarty
Wyjmujemy naczynie z piekarnika, zlewamy do rondelka sos powstały podczas pieczenia. Rozcieńczamy sos, aby wystarczył do przykrycia „gołąbków”. Sos gotujemy, doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami. Do sosu dodajemy mąki zmieszane z wodą. Mieszaninę stawiamy na kuchence, doprowadzamy do wrzenia, po czym zalewamy kotlety i wstawiamy jeszcze na moment do piekarnika.
Znacie inny przepis na leniwe gołąbki? Podzielcie się nim w komentarzu.