Do przygotowania leniwych gołąbków potrzebujesz:

350 g mięsa wieprzowego (zmielonego),
400 g czerwonej kapusty,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1/2 szklanki ryżu,
1/4 szklanki kaszy manny,
1 jajko,
sos sojowy,
sól i pieprz

Na sos:
2 kostki rosołowe,
1 przecier pomidorowy,
1 płaska łyżka mąki pszennej,
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Krok pierwszy

    Myjemy i oczyszczamy kapustę. Następnie kroimy ją na kawałki i siekamy drobino. Można to zrobić za pomocą malaksera albo tarki. Następnie odciskamy ją, aby pozbyć się zbędnego soku. Teraz możemy już połączyć ją z mięsem wieprzowym.

  • Krok drugi

    Do mieszaniny dodajemy ryż (surowy), kaszę mannę, posiekaną cebulę, jajka, czosnek i sól. Dodajemy również pieprz i sos sojowy do smaku. Teraz możemy wszystko dokładnie wyrobić, aby powstała masa, z której formujemy podłużne kotleciki. Smażymy je na dużym ogniu i rozgrzanym oleju, tak ,aby się zrumieniły.

  • Krok trzeci

    Kolejnym krokiem jest zdjęcie „gołąbków” z patelni i przełożenie ich do naczynia żaroodpornego. Teraz rozpuszczamy kostki rosołowe w odpowiedniej ilości wody i zalewamy nasze „gołąbki”. Naczynie (przykryte) wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni.

  • Krok czwarty

    Wyjmujemy naczynie z piekarnika, zlewamy do rondelka sos powstały podczas pieczenia. Rozcieńczamy sos, aby wystarczył do przykrycia „gołąbków”. Sos gotujemy, doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami. Do sosu dodajemy mąki zmieszane z wodą. Mieszaninę stawiamy na kuchence, doprowadzamy do wrzenia, po czym zalewamy kotlety i wstawiamy jeszcze na moment do piekarnika.

  • Znacie inny przepis na leniwe gołąbki? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKurczak w orzechowej panierce – przepis
Następny artykułLody czekoladowe – przepis

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here