Nie ma jednak powodu, by rezygnować z ulubionego smaku – wystarczy przygotować kurczaka samodzielnie, od podstaw. A niezdrowe smażenie w głębokim tłuszczu zastąpić pieczeniem. Aby przygotować kurczaka w płatkach kukurydzianych będziesz potrzebować:
– 1 opakowanie maślanki naturalnej (400 ml)
– sok z połowy cytryny
– łyżka stołowa ostrego keczupu lub sosu paprykowego (może być sos tajski lub inny pikantny, ilość zależy od indywidualnego smaku)
– cebula
– tymianek
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– jeden kurczak, rozebrany na 8 części
– 2 szklanki płatków kukurydzianych
– ¾ szklanki tartego parmezanu
Wykonanie:
W ceramicznym lub szklanym naczyniu zmieszaj maślankę, sok cytrynowy, ostry sos, posiekaną cebulę, roztarty tymianek, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Do takiej marynaty wrzuć kawałki kurczaka, postaraj się dokładnie je zanurzyć. Miskę przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Płatki kukurydziane wsyp do worka foliowego i starannie pokrusz, na przykład uciskając worek wałkiem do ciasta. Wymieszaj je z parmezanem i tymiankiem. Posól i popieprz.
Wyjmij kurczaka z marynaty i pozwól nadmiarowi płynu ścieknąć z mięsa. Obtocz dokładnie kurczaka w płatkach, dociskając mięso, by dokładnie się oblepiło panierką. Blachę lub brytfankę wysmaruj olejem i ułóż na niej kawałki kurczaka. Piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 45 minut, aż panierka zezłoci się i zrobi się chrupka.
Aby danie było mniej kaloryczne, możesz zdjąć skórkę z kurczaka. Nie obawiaj się, że będzie suchy – zapobiegnie temu maślanka, dzięki której mięso będzie nie tylko wilgotne, ale i zyska dodatkowy, bardzo przyjemny, posmak.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.