Aby przygotować zapiekankę ziemniaczaną bez miesa należy przygotować
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 5-6 ziemniaków pokrojonych w 1,5-centymetrowe plastry
– 2 średnie cebule, drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
– 2 strąki czerwonej słodkiej papryki
– 2 pomidory pokrojone w kostkę
– siekana natka pietruszki
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– łyżeczka kminu
– listek laurowy
– płatki chili
– pieprz i sól
Wykonanie:
Zalej soczewicę litrem wody, dodaj kmin i liść laurowy. Ugotuj do miękkości i odcedź. Plastry ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Nie pozwól im zmięknąć, powinny być obgotowane, ale zwięzłe. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj na wolnym ogniu, aż się zeszklą. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę i podsmażaj kilka minut. Pomidory zmiksuj w malakserze i dodaj na patelnię. Podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.
Do sosu na patelni dodaj soczewicę. Dopraw solą, pieprzem i chili. Duś kwadrans pod przykryciem. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki ziemniaków, zalej pomidorami i dodaj nieco wody. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubisz, 5 minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę tartym serem żółtym.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.