Do przygotowania pierwszego kurczaka w śmietanie przygotuj:

1 cały, niezbyt duży kurczak,
2 duże cebule,
4 ząbki czosnku,
kubek kwaśnej śmietany,
2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
olej oraz sól i pieprz do smaku.

W pierwszej kolejności należy przygotować mięso. W tym celu kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy, dzielimy na porcje, a następnie osuszamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Kurczak, aby był aromatyczny, powinien co najmniej dzień przed przyrządzeniem poleżeć w specjalnej marynacie. Do jej przygotowania należy włożyć do głębokiej miski połowę podanej w przepisie drobno posiekanej cebulki i czosnku. Warzywa zalać olejem, dodać 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, przyprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie zalać całość śmietaną i wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy porcje kurczaka i wkładamy do lodówki. Co jakiś czas mieszając i przewracając pozostawiamy w niej mięso przez co najmniej 12 godzin.

Po tym czasie kurczaka należy wyjąć z marynaty, zebrać z niego kawałki cebulki i czosnku, aby nie spaliły się w piekarniku, mięso włożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. W czasie pieczenia mięso można polewać sosem z marynaty oraz bulionem.

Do przygotowania innej wersji kurczaka w sosie śmietanowym

Będzie potrzebne:
dwa filety z kurczaka,
1 kubeczek śmietany 18%,
1 cebulę,
1 łyżeczkę mąki,
1 łyżeczkę masła,
sól, pieprz biały oraz curry.

Mięso należy dokładnie wymyć, oczyścić z chrząstek i kostek, osuszyć z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem i pokroić w niezbyt cienkie paseczki. Następnie obrać cebulkę i pokroić ją w drobną kostkę albo w piórka. Tak pokrojoną cebulkę należy wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i zeszklić, uważając, aby się nie spaliła. Następnie na patelni wrzucić również kurczaka, posolić go, dodać pieprz, trochę curry i podsmażyć. Kiedy kurczak puści wodę, patelnię przykryć i dusić mięso przez około 30-35 minut, co jakiś czas mieszając i podlewając mlekiem lub wodą.

W tym czasie można przygotować sos. Śmietanę należy wlać do niedużej miski, dosypać do niej mąkę i całość dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie, kiedy mięso skończy się już dusić, będzie miękkie, a część wody odparuje dodać do niego śmietanowy sos i chwilę podgrzewać, uważając, aby całości nie zagotować.

Znacie inny przepis na kurczaka w cieście śmietanowym? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMusaka – przepis
Następny artykułKrewetki w cieście – przepisy

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here