Do sporządzenia łososia w marynacie miodowo-sezamowej potrzebujesz:
2 filety łososia (obranego ze skóry),
2 łyżki sezamu,
1/2 limonki
Na marynatę:
2 łyżki oleju sezamowego,
3 łyżki miodu,
2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
Makaron:
3 łyżki oleju sezamowego,
4 dymki (pokrojone w skośne plastry),
1 czerwona papryczka chilli (drobno posiekana),|
1 łyżka imbiru (świeżego, posiekanego),
1 łyżka sezamu,
2 łyżki soku z limonki,
1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
-
Krok pierwszy
Rozpoczynamy od zmieszania marynaty, która stanowi esencję całego dania. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i zostawić w nich łososia przez minimum 30 minut. Następnym krokiem będzie przełożenie łososia na blachę i pieczenie go w temperaturze 190 stopni przez około 5 minut.
-
Krok drugi
W tym czasie gotujemy marynatę z sezamem przez około 4 minuty.
-
Krok trzeci
Kiedy wyjmiemy łososia po pięciu minutach z piekarnika, polewamy go marynatą, która już zgęstniała. Wkładamy rybę z powrotem do piekarnika na 8-10 minut. I gotowe. Danie podajemy z ćwiartką limonki.
-
Krok czwarty
Teraz możemy przejść do przygotowania makaronu. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy go do miski i wlewamy olej sezamowy, mieszamy. Olej, który pozostał rozgrzewamy w woku. Smażymy na nim dymkę, chili, imbir i sezam przez około 1 minutę. Następnie dorzucamy makaron, dolać sos sojowy i sok z limonki. Podgrzewamy, aż całe danie będzie ciepłe.
Znacie inny przepis na łososia? Podzielcie się nim w komentarzu.