Prawdziwa gratka dla wielbicieli jagód. Aby zrobić makaron z sosem jagodowym będziesz potrzebować:
płaska łyżka cukru,
100 g mąki,
szczypta soli,
1 jajko,
szklanka śmietany.
-
Krok pierwszy
Jagody umyj, osusz na papierowym ręczniku i zmiksuj.
Gotuj w lekko osolonej wodzie, uważając, by się nie rozgotował. Odcedź, wrzuć do miski i dorzuć kilka kawałeczków masła. Potrząsaj miską, aż masło się rozpuści i pokryje makaron.
-
Krok drugi
Gęste sitko oprzyj na misce i wyłóż masę jagodową, tak aby część soku spłynęła do miski. Pulpę odłóż, a sok zlej do szklanki.
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj odrobinę soli, jajko i 2 łyżki soku z jagód. Zagnieć zwięzłe ciasto. Rozwałkuj je na cienkie placki i pokrój w paski. Przykryj ściereczka i pozwól im lekko przeschnąć.
-
Krok trzeci
Pulpę jagodową wymieszaj z cukrem i śmietaną.
-
Krok czwarty
Polewaj nią makaron. Możesz też polać go samą osłodzoną śmietaną, a na wierzch nakładać pulpę jagodową – taka wersja będzie bardziej dekoracyjna.
Jeśli znacie inne przepis na makaron z jagodami, podzielcie się nimi!