Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka wody mineralne, 1,5 szklanki mleka, łyżka oliwy, 2 jajka, 4 śmietanki do kawy, szczypta soli. Farsz: 450 g szpinaku mrożonego, 250 g sera feta, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona cebula, starty ser żółty, pieprz, sól, sypka ostra papryczka.
-
Krok pierwszy
Ciasto – mleko wraz z jajkami dokładnie zmiksować.
-
Krok drugi
Następnie dodać mąkę, śmietankę, łyżkę oliwy i szczyptę soli, dokładnie zmiksować i wstawić na pół godziny do lodówki.
-
Krok trzeci
Farsz – cebulę drobno posiekać, czosnek rozgnieść przez praskę i wszystko podsmażyć lekko na rozgrzanej oliwie.
-
Krok czwarty
Szpinak rozmrozić, następnie pokroić go drobno, dodać do cebuli z czosnkiem, smażyć tak długo, aż na patelni nie zostanie woda.
-
Krok piąty
Ser feta pokroić na mniejsze kawałki, dodać do szpinaku i mieszać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Dodać przyprawy.
-
Krok szósty
Pod koniec smażenia dodać dużą ilość startego sera i dobrze wymieszać.
-
Krok siódmy
Farsz ułożyć na naleśnikach i kolejno zawijać
Znacie inny przepis na naleśniki ze szpinakiem? Podzielcie się nim z nami.