Soczewica występuje w kilku odmianach i trzeba mieć świadomość, że ich smak i konsystencja są skrajnie odmienne. Czerwona jest delikatna, w gotowaniu traci kolor i przypomina żółty groch – można z niej przyrządzić zupę przypominającą grochówkę, choć lżej strawną. Zielona po ugotowaniu i zmieleniu przypomina mielone mięso, nadaje się na pasty, pasztety i kotlety mielone.
Paprykarz wegetariański z soczewicą przyrządzamy więc z tej, której smak bardziej nam odpowiada.
1 szklanka soczewicy
puszka pomidorów pelati lub 4 świeże i soczyste pomidory średniej wielkości
1 duża cebula
2 strąki czerwonej papryki
3-4 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki śmietany 18%
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
Soczewicę zalej 2 szklankami wody, posól i ugotuj do miękkości. Zarówno zielona, jak i czerwona nie wymagają namaczania. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, dorzuć pokrojoną w paseczki paprykę i przesmaż na wolnym ogniu, aż lekko zmięknie. Dodaj pokrojone w kostkę lub rozdrobnione w inny sposób pomidory. Duś wszystko, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dozuć soczewicę i przyprawy i duś jeszcze z 10 minut. Śmietanę zahartuj odrobiną sosu i dodaj do potrawy. Dokładnie wymieszaj. Paprykarz podawaj z ryżem, udekorowany posiekaną natką. Doskonale smakuje z mizerią lub inną “mokrą” surówką. Taki zestaw jest pełnowartościowym posiłkiem, dostarczającym białka, węglowodanów, błonnka oraz wielu innych cennych składników.
Co powiecie na taki paprykarz? Macie inne fajne pomysły na paprykarze wegetariańskie? Podzielcie się nimi!