Jego pomarańczowe mięso, dzięki zawartości dużej ilości kwasów z grupy omega, – 3 jest dosyć tłuste, ale skropione sokiem z cytryny nabiera niezwykle delikatnego smaku. Świetnie nadaje się do pieczenia w folii czy w rękawie, na grilla, do usmażenia bez panierki, do gotowania na parze, a także do coraz popularniejszej potrawy w Polsce, jaką jest sushi.
Pasta z ryb jest znana w Polsce od dawna. Do zmielonej wędzonej makreli czy śledzia w oleju dodaje się posiekane jajko ugotowane na twardo, drobno pokrojoną cebulkę, ogórki kiszone, konserwowe, przyprawy i natkę pietruszki lub szczypiorek. Doprawia się je majonezem i musztardą. Podaje z kromkami pszennego bądź razowego pieczywa posmarowanego czasem masłem. W podobny sposób przyrządza się także pastę z łososia.
Do wykonania najprostszej pasty z łososia będzie potrzebne:
1 duże dzwonko usmażonego łososia
1 cebula
1 ogórek kiszony lub konserwowy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
pół łyżeczki musztardy
sól, czarny pieprz
Uwaga!
Podawać z pszennym białym lub mieszanym razowym pieczywem.
Rybę obrać dokładnie z ości i skóry. Rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojoną drobno cebulę, pokrojonego w kostkę ogórka. Przyprawić sokiem z cytryny, majonezem, majonezem, solą i pieprzem. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem.
Do tak przygotowanej pasty z łososia możemy dodać także konserwowy groszek, czy posiekaną natkę pietruszki.
Inna wersją pasty z łososia już nie usmażonego a wędzonego jest taka, do której będzie potrzebne:
200 g twarożku
2 ogórki konserwowe
szczypiorek
sól, pieprz
Łososia pokroić w cienkie plastry a ogórek w kostkę i włożyć oba składniki do blendera. Dodać posiekany szczypiorek, rozdrobniony twarożek i wszystko dokładnie zmiksować na konsystencje pasty.
Doprawić solą i pieprzem lub jeśli ktoś woli sokiem z cytryny i ponownie zmiksować.
Znacie inny przepis na pastę z łososia? Podzielcie się nim z nami.