Jej skład postawi na nogi nawet najbardziej anemicznego smakosza – to istna bomba żelazowa. Zarówno wątróbka, jak i pietruszka są bogatym źródłem żelaza, a pietruszka i cebula zawierają witaminę C, która ułatwia przyswajanie tego ważnego dla organizmu pierwiastka. Ze względu na konsystencję i łagodny smak ten smakołyk nadaje się już dla rocznych dzieci.
30 dag wątróbek drobiowych
1 średnia cebula
1 jajko
3 łyżki masła
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Uwaga!
Uwaga, sól do wątróbki dodać możesz dopiero po usmażeniu, bo posolona na surowo twardnieje na podeszwę.
Wątróbkę oczyść z błonek i żyłek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie drobno pokrój. Cebulę posiekaj i zeszklij na łyżce masła. Na patelnię dorzuć wątróbki i krótko przesmaż, pamiętając o tym, że bardzo pryska – dlatego warto mieć pod ręką pokrywkę i za jej pomocą opanować strzelającą na patelni jej zawartość. Gdy wątróbka zmieni kolor, zmniejsz gaz do minimum i wbij na patelnię jedno jajko, a następnie całość energicznie i dokładnie wymieszaj, by nie ścięło się w nieestetyczne grudki.
Gdy jajko już straci płynność, możesz masę przestudzić. Do blendera wrzuć dowolną ilość pietruszki, dostosowaną do własnego smaku i odporności na zieleninę, i rozdrobnij ją pobieżnie. Dorzuć wątróbkę z cebulą i zmiksuj całość na gładką masę. Teraz wreszcie możesz doprawić całość solą i pieprzem. Aby polepszyć konsystencję, możesz dodać nieco masła, jednak dozuj je ostrożnie, by pasta nie zrobiła się zbyt tłusta. Naczynie z pastą wstaw na godzinę lub dwie do lodówki, gdy nieco „odpocznie” i się przegryzie, jej smak nabierze głębi.
Pasta z wątróbek znakomicie nadaje się do smarowania białego pieczywa, jednak można ją wykorzystać także i w inny sposób. Jednym z takich pomysłów jest zaserwowanie jej w charakterze nietypowego dipu do krakersów lub nachos. Wtedy pastę możesz udekorować wytrawnymi dodatkami – drobno pokrojonym korniszonem lub kaparami. Zaskakujący efekt osiągniesz także dzięki nafaszerowaniu nią naleśników lub pierogów – wtedy możesz dodać mniej masła, by była bardziej zwarta, a nawet pominąć miksowanie.
sxc.hu
Lubicie wątróbkę? Znacie inne fajne przepisy z wątróbką w roli głównej? Podzielcie się nimi!