Jej skład postawi na nogi nawet najbardziej anemicznego smakosza – to istna bomba żelazowa. Zarówno wątróbka, jak i pietruszka są bogatym źródłem żelaza, a pietruszka i cebula zawierają witaminę C, która ułatwia przyswajanie tego ważnego dla organizmu pierwiastka. Ze względu na konsystencję i łagodny smak ten smakołyk nadaje się już dla rocznych dzieci.

30 dag wątróbek drobiowych
1 średnia cebula
1 jajko
3 łyżki masła
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Uwaga!

Uwaga, sól do wątróbki dodać możesz dopiero po usmażeniu, bo posolona na surowo twardnieje na podeszwę.

Wątróbkę oczyść z błonek i żyłek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie drobno pokrój. Cebulę posiekaj i zeszklij na łyżce masła. Na patelnię dorzuć wątróbki i krótko przesmaż, pamiętając o tym, że bardzo pryska – dlatego warto mieć pod ręką pokrywkę i za jej pomocą opanować strzelającą na patelni jej zawartość. Gdy wątróbka zmieni kolor, zmniejsz gaz do minimum i wbij na patelnię jedno jajko, a następnie całość energicznie i dokładnie wymieszaj, by nie ścięło się w nieestetyczne grudki.

Gdy jajko już straci płynność, możesz masę przestudzić. Do blendera wrzuć dowolną ilość pietruszki, dostosowaną do własnego smaku i odporności na zieleninę, i rozdrobnij ją pobieżnie. Dorzuć wątróbkę z cebulą i zmiksuj całość na gładką masę. Teraz wreszcie możesz doprawić całość solą i pieprzem. Aby polepszyć konsystencję, możesz dodać nieco masła, jednak dozuj je ostrożnie, by pasta nie zrobiła się zbyt tłusta. Naczynie z pastą wstaw na godzinę lub dwie do lodówki, gdy nieco „odpocznie” i się przegryzie, jej smak nabierze głębi.

Pasta z wątróbek znakomicie nadaje się do smarowania białego pieczywa, jednak można ją wykorzystać także i w inny sposób. Jednym z takich pomysłów jest zaserwowanie jej w charakterze nietypowego dipu do krakersów lub nachos. Wtedy pastę możesz udekorować wytrawnymi dodatkami – drobno pokrojonym korniszonem lub kaparami. Zaskakujący efekt osiągniesz także dzięki nafaszerowaniu nią naleśników lub pierogów – wtedy możesz dodać mniej masła, by była bardziej zwarta, a nawet pominąć miksowanie.

pasztecik z wątróbkisxc.hu

Lubicie wątróbkę? Znacie inne fajne przepisy z wątróbką w roli głównej? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWeekend majowy w górach – pomysły
Następny artykułTapenada – przepis

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here