Do przygotowania pasztetu z sarny będzie potrzebne:
1 kg sarniej łopatki
25 dag tłustej wieprzowiny
25 dag wątróbki wieprzowej lub sarniej
10 dag słoniny
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1-2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 czerstwa bułka
3-4 jajka
1 cebula
2 łyżki oleju lub smalcu
1/3 szklanki czerwonego wina
10 dag wędzonego boczku
3 szklanki bulionu
sól
Sarninę, wieprzowinę i słoninę pokroić w kostkę, chwilkę przesmażyć w garnku, dołożyć pokrojoną w plastry 1 cebulę i jeszcze chwilkę podsmażyć. Podlać bulionem, włożyć marchewki, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna jałowca i czarnego pieprzu. Gotować pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso jest miękkie, wyjąc je z wywaru, odstawić, ostudzić. Odlać pół szklanki wywaru i namoczyć w niej bułkę. Olej bądź smalec rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim pokrojoną na mniejsze kawałki wątrobę. Wyjąć miękką wątróbkę do ostygnięcia. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy zaczyna brązowieć, zalać winem, odparować alkohol cały czas mieszając, zdjąć z gazu, dołożyć do wątróbki.
Mięso, wątrobę z cebulką i odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę trzy razy, dodać sól, pieprz, jajka i starannie utrzeć na pulchną masę. Foremki do pasztetu (mogą być tzw. keksówki do ciasta) wyłożyć plastrami wędzonego boczku, następnie wypełnić je masą mięsną, przykryć wierzch folia aluminiową i piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Podawać na zimno z zimnymi sosami.
photoxpress.com
Znacie inny przepis na pasztet z sarny? Podzielcie się nim z nami.