Co można przyrządzić z sarniny? Ze względu na swoją miękkość najbardziej ceniona jest tylna część tuszy zwierzęcej, nadającej się do pieczenia, duszenia i smażenia po uprzednim bejcowaniu.
Przednią część sarny ze względu na jej twardość, poddaje się najpierw długotrwałej obróbce, np. gotowaniu i duszeniu, a potem przeznacza się na mielone kotlety, potrawkę i pasztety, do których dodać można także sarnie wątróbki.
Do przygotowania smacznych mielonych kotletów z sarniny będzie potrzebne:
50 dag mięsa z sarny
10 dag surowego boczku
tłuszcz do smażenia
1 czerstwą bułkę
1 jajko
sól,
czarny zmielony pieprz
bułka tarta
Mięso oddzielić od kości, powięzi i ścięgien, pokrajać na kawałki, boczek podzielić na mniejsze kawałki. Bułkę namoczyć, odsączyć i zmielić przez maszynkę razem z mięsem i boczkiem. Dodać sól, pieprz, jajko i bardzo starannie wyrobić. Następnie formować dłońmi nawilżonymi wodą kilka kotletów, obtoczyć je w bułce tartej, lekko spłaszczyć i smażyć powoli na tłuszczu kilkakrotnie z dwóch stron.
Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą oraz z sałatą masłową polaną śmietaną lub ulubioną surówką.
Poza kotletami mielonymi można przyrządzić z sarniny także potrawkę. Do tego będzie nam potrzebne:
60 dag udźca z sarny
1 duża cebula
3-4 łyżki oleju
1-2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
kilka ziarna czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
sól
marynata:
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
plaster selera
1 szklanka czerwonego wina
1 łyżka octu
ziarna pieprzu i jałowca
Wszystkie składniki marynaty, poza octem, zagotować, ostudzić, wymieszać z octem i zalać nią oczyszczony, umyty udziec, który wstawić do lodówki na 2 dni. Następnie wyjąć je, pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju, dodać cebulę pokrojoną również w kostkę, chwilkę podsmażyć, oprószyć mąką, zalać bulionem, przykryć i gotować ponad godzinę do miękkości mięsa.
photoxpress.com
Znacie inne przepisy z wykorzystaniem sarniny? Napiszcie o nich w komentarzach.