Jednak wariacji na temat pesto są setki. Każdy może stworzyć swoją ulubioną odmianę, bez bazylii, bez pietruszki czy jakąkolwiek inną. Oto wersja z bobem, delikatnym i słodkim. Świetnie nadaje się do makaronu. Pesto można przechowywać w słoiku w lodówce, jednak trzeba na wierzch delikatnie wlać łyżeczkę oliwy, by zapobiec ciemnieniu bazylii.
Do sporządzenia pesto z bobu będziesz potrzebować:
szklanka bobu
garść porwanej bazylii
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki pestek słonecznika lub orzeszków piniowych
olej z pestek winogron lub oliwa
sól
Bób ugotuj (ok. 15 minut) w osolonej wodzie, odcedź, lekko przestudź i obierz z łupinek. Pestki słonecznikowe zalej wrzątkiem, dodaj odrobinę soli i zostaw na 10 minut. Odcedź. Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze. Posól do smaku.
Makaron (na przykład linguini) ugotuj al dente w osolonym wrzątku i wymieszaj z pesto. Makaron z pesto z bobu podawać posypany parmezanem.
sxc.hu
Lubicie pesto? Jaka jest Wasza ulubiona wariacja na temat pesto? Podzielcie się pomysłami!