Żeby rodzinie nie znudził się barszcz, można przyrządzić ją na inny sposób: dorzucić ją do sałatki, usmażyć w tempurze, albo… poddusić i podać jako dodatek (na przykład) do mięsa.
1 pęczek botwiny z dużymi dość buraczkami
2 średnie cebule
1 średnie jabłko
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
szklanka wody
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz
łyżeczka majeranku
Buraczki obierz i pokrój w plasterki, włóż do garnka, zalej wodą z octem i gotuj jakieś 5-7 minut od zawrzenia. Dorzuć łodyżki i listki pokrojone w paseczki i duś, aż wszystko będzie dość miękkie. Jabłko obierz i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę pokrój w półtalarki i zezłoć na oleju. Dodaj jabłko i przesmaż krótką chwilę. Zawartość patelni dołóż do garnka, dodaj przyprawy, wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Podawaj z młodymi ziemniakami lub jako jarzynkę do obiadu.
sxc.hu
Lubicie botwinkę? Znacie jakieś inne przepisy na botwinkowe pyszności? Podzielcie się pomysłami!