Jak zrobić ciasto piwne? Jest to ciasto naleśnikowe, do którego wykonania potrzebujemy kilka łyżek mąki, jajko i pół litra dowolnego piwa. Osobiście polecam ciemne – ciasto ma wtedy ciekawszy smak, posmak piwa jest bardziej intensywny, ciasto lepiej rośnie i ma ładny, ciemny kolor. Do zrobienia pieczarek w cieście potrzebujemy jeszcze oleju i oczywiście pieczarek (mniej więcej pół kilograma).
Piwo przelewamy do miski, wbijamy do niego jajko i miksujemy. Miksując wsypujemy mąkę – taką ilość by ciasto miała półpłynną konsystencję, nie było zbyt rzadkie i całkowicie lejące, ale nie może też być sztywne i gęste, tak by móc je zagnieść. Musi być dokładnie wymieszane – pozbawione grudek.
Teraz należy przygotować pieczarki. Myjemy je dokładnie, obcinamy końcówki nóżek, obieramy. Większe grzyby kroimy na kawałki. Lepiej od razu kupić drobne pieczarki, ponieważ wyglądają bardziej apetycznie, a ciasto dokładniej do nich przylega i co ważniejsze, szybciej się smażą.
Najlepiej pieczarki w cieście zrobić w woku. Może być też garnek lub głęboka patelnia, ewentualnie naczynie, w którym zwykle robimy frytki. Musimy rozgrzać szklankę oleju, jak na frytki. Pieczarki będziemy smażyć na głębokim oleju. Kiedy olej jest gorący, nabijamy na widelec pieczarkę, zamaczamy ją w cieście i wkładamy do oleju. Pieczarka jest gotowa, gdy ciasto się zrumieni.
Takie pieczarki są fantastycznym dodatkiem do potraw mięsnych, ale także osobną zakąską, którą można podać przed obiadem.
Znacie inny przepis na pieczarki w cieście piwnym? Podzielcie się nim w komentarzu.