Pierogi z mięsem, w przeciwieństwie do pierogów z ziemniakami i serem, są znane niemal w każdym rejonie świata. W zależności od kraju noszą inne nazwy i różnią się dodatkowymi składnikami, charakterystycznymi dla danej kuchni. We wschodniej Azji są to won tony lub gyoza, w krajach arabskich – fatayer, w Irlandii i Wielkiej Brytanii – meat dumplings, we Włoszech – tortellini.
Mięsnym farszem nadziewa się różne rodzaje ciast przeznaczonych do gotowania, pieczenia czy smażenia. Do przygotowania najzwyklejszych pierogów z mięsem będzie potrzebne:
50 dag mąki
pół łyżeczki soli
1 jajko
½ szklanki ciepłej wody
40 dag gotowanego lub pieczonego mięsa wieprzowego
3-4 łyżki bułki tartej
1 cebula
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
Zacząć od farszu: mięso zmielić przez maszynkę, dodać sól i pieprz do smaku, podsmażoną na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i bułkę tartą. Wszystko starannie wymieszać. Jeśli masa jest sucha, dodać troszkę oleju. Następnie zagnieść ciasto z mąki, soli, jajka i wody. Odstawić na 10-15 minut pod przykryciem. Ciasto pokroić na 2-3 grube plastry, które cienko rozwałkować. Wykrawać z nich kółka szklanką. Na każde kółko nałożyć tyle farszu, by wypełniało pierożka, ale nie utrudniało sklejenie brzegów. Sklejone pierożki wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać polane masłem, lub tłuszczem z podsmażoną cebulką. Świetnie pasują do nich surówki z e świeżej lub kiszonej kapusty.
Inna odmianą pierogów z mięsem są pochodzące ze wschodu pielmieni, małe pierożki, do których wykonania będzie potrzebne:
20 dag surowej wołowiny
20 dag surowej wieprzowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1,5 łyżki majeranku
Mięso zmielić przez maszynkę (lub kupić gotowe już zmielone). Dodać do niego zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i startą na grubej tarce cebulę. Na powycinane małe krążki rozwałkowanego ciasta nałożyć po łyżeczce farszu, posklejać brzegi pierożków. Gotowe pielmieni zostawić na jakiś czas w chłodnym miejscu, aby stwardniały. Następnie gotować je w osolonej, wrzącej wodzie ok. 7-10 minut od momentu, aż wypłyną na wierzch. Farsz nie może być surowy.
Podawać polane roztopionym masłem lub tłuszczem z podsmażoną cebulą. Są pyszne zalane wołowym lub drobiowym rosołem.
Znacie inny przepis na pierogi z mięsem? Podzielcie się nim w komentarzu.