Potrawy Pierogi z serem – przepis

Pierogi z serem – przepis

-

Pierogi z serem robi się z twarogu, wymieszanego z żółtkiem, masłem i cukrem. Polane słodką śmietaną stanowią pyszny kąsek dla łasuchów, lubiących domowe słodkości. Do ich przygotowania będzie potrzebne:

40 dag twarogu
2 żółtka
3-4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka kaszy manny
3 szklanki mąki
1 jajko
sól

Uwaga!

Do nadzienia można dodać również: garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej, czy morele z puszki pokrojone w drobną kostkę.

Zagnieść ciasto z mąki, jajka, soli i ok. pół szklanki ciepłej wody. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie ser zmielić przez maszynkę do mięsa lub przetrzeć przez praskę do ziemniaków. Dodać do niego żółtka, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii i starannie wymieszać. Ciasto pokroić na grube plastry, każdy rozwałkować i powycinać z nich szklanka kółka. Na krążki ciasta nałożyć farsz, złożyć je na pół i zlepić dokładnie brzegi. Pierożki wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować 2-3 minuty po wypłynięciu ich na wierzch.
Podawać polane roztopionym masłem, kwaśna śmietaną wymieszaną z cukrem lub bitą śmietaną.
Pyszne są posypane delikatnie cynamonem lub polane owocowym sosem, np. truskawkowym lub malinowym.

Ciekawą wersją potrawy są pieczone drożdżowe pierogi z serem lub pierogi, którego ciasto przygotowuje się z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Do jego wykonania
będzie potrzebne:

pół kilo ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
1 szklanka mąki
40 g masła
2 żółtka
szczypta soli
20 dag twarogu
1 żółtko
pół łyżeczki kaszy manny
2 łyżki cukru


Ziemniaki przecisnąć przez praskę, zagnieść z mąką, masłem, żółtkami i solą. Twaróg rozdrobnić mocno widelcem, wymieszać z żółtkiem, kaszą manną i cukrem. Ciasto zrolować jak na kopytka, ostrym nożem odkroić równe duże kawałki, które rozwałkować na grube placki. Nakładać na nie twarogowy farsz, delikatnie zlepiać. Usmażyć na patelni na głębokim tłuszczu lub ugotować jak pierogi. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany z cukrem i cynamonem.

Znacie inny przepis na pierogi z serem? Podzielcie się nim w komentarzu.

Agnieszka Pietnoczka

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Kwas hialuronowy – jak stosować, jak często?

Kwas hialuronowy ma w kosmetyce dwie główne drogi podania do skóry.

Edukacja ekologiczna – co to jest, cele, zadania

Edukacja ekologiczna to szereg działań skierowanych do wszystkich grup społecznych. Jej głównymi celami są uwrażliwienie człowieka na otaczające środowisko przyrodnicze. Tym samym doprowadzenie do zmian w społecznie oraz indywidualnej rozumianej świadomości ekologicznej. Konsekwencją powinno być wprowadzanie właściwych zachowań i nawyków na wielu poziomach, sprzyjających realizacji wizji zrównoważonego rozwoju.

Zobacz też

Co to jest aperitif?

Aperitif to krótkie przyjęcie, które odbywa się przed uroczystym obiadem lub śniadaniem.

Biżuteria z grawerem dla kobiet szukających ozdób jedynych w swoim rodzaju

Damska biżuteria z grawerem cieszy się ogromną popularnością wśród pań w każdym wieku. Kobiety uwielbiają ubrania i ozdoby, które...

Jak umeblować niewielki przedpokój?

W ciasnych przedpokojach niejednokrotnie trzeba pójść na aranżacyjne kompromisy. W wielu sytuacjach wystarczy jednak dobry plan, by już od...

Może Cię zainteresuje: