Pierogi z serem robi się z twarogu, wymieszanego z żółtkiem, masłem i cukrem. Polane słodką śmietaną stanowią pyszny kąsek dla łasuchów, lubiących domowe słodkości. Do ich przygotowania będzie potrzebne:
40 dag twarogu
2 żółtka
3-4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka kaszy manny
3 szklanki mąki
1 jajko
sól
Uwaga!
Do nadzienia można dodać również: garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej, czy morele z puszki pokrojone w drobną kostkę.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, soli i ok. pół szklanki ciepłej wody. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie ser zmielić przez maszynkę do mięsa lub przetrzeć przez praskę do ziemniaków. Dodać do niego żółtka, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii i starannie wymieszać. Ciasto pokroić na grube plastry, każdy rozwałkować i powycinać z nich szklanka kółka. Na krążki ciasta nałożyć farsz, złożyć je na pół i zlepić dokładnie brzegi. Pierożki wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować 2-3 minuty po wypłynięciu ich na wierzch.
Podawać polane roztopionym masłem, kwaśna śmietaną wymieszaną z cukrem lub bitą śmietaną.
Pyszne są posypane delikatnie cynamonem lub polane owocowym sosem, np. truskawkowym lub malinowym.
Ciekawą wersją potrawy są pieczone drożdżowe pierogi z serem lub pierogi, którego ciasto przygotowuje się z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Do jego wykonania
będzie potrzebne:
1 szklanka mąki
40 g masła
2 żółtka
szczypta soli
20 dag twarogu
1 żółtko
pół łyżeczki kaszy manny
2 łyżki cukru
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, zagnieść z mąką, masłem, żółtkami i solą. Twaróg rozdrobnić mocno widelcem, wymieszać z żółtkiem, kaszą manną i cukrem. Ciasto zrolować jak na kopytka, ostrym nożem odkroić równe duże kawałki, które rozwałkować na grube placki. Nakładać na nie twarogowy farsz, delikatnie zlepiać. Usmażyć na patelni na głębokim tłuszczu lub ugotować jak pierogi. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany z cukrem i cynamonem.
Znacie inny przepis na pierogi z serem? Podzielcie się nim w komentarzu.