Pierogi z grzybami są jednym z ulubionych wigilijnych dań, może ze względu na niepowtarzalny smak grzybowego farszu i rzadkość ich przyrządzania w trakcie roku. I nie ma tu znaczenia, czy wykonane są z typowego ciasta pierogowego, drożdżowego czy kruchego. Do ich przygotowania będzie potrzebne:
1,5 kg świeżych grzybów
2 cebule
4 łyżki oleju
sól, pieprz
750 dag maki pszennej
1 jajko
¾ szklanki ciepłej wody
sól
Zaczynamy od przygotowania farszu: grzyby opłukać, oczyścić, przyciąć trzonki, ugotować w lekko osolonej wodzie (15-20 minut). Następnie ostudzić, zmielić przez maszynkę do mięsa. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby, sol, pieprz i dodatkowe 2-3 łyżki oleju. Dobrze mieszamy, chwilkę podsmażamy, studzimy. Przygotować ciasto z mąki, jajka, soli i ciepłej wody. Dobrze je zagnieść i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie ciasto pokroić na grube plastry, rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Do tak przygotowanych krążków ciasta nałożyć sporą ilość farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi smarując jeden z nich odrobiną wody i położyć na stół podsypany mąką, żeby się nie przykleiły do blatu. Gotowe pierożki wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować 4-5 minut od momentu, kiedy wypłyną na wierzch, odcedzić. Podawać polane masłem lub wytopionymi skwarkami z podsmażoną cebulą.
Pyszne są najpierw ugotowane, a potem odsmażone na oleju.
Jeśli na krążki ciasta nałożymy troszkę mniej farszu i po zlepieniu brzegów zagniemy ich rogi do środka tak, by się ze sobą skleiły, uzyskamy jedną z potraw wigilijnych, jaką są uszka z grzybami.
Świeże grzyby możemy zastąpić suszonymi. Na podaną wyżej ilość ciasta potrzebne jest ok. 10-15 dag suszonych grzybów, które najpierw dokładnie płuczemy, by pozbyć się z nich resztek piasku, zalewamy chłodną wodą i moczymy przez 2-3 godziny. Potem gotujemy je w tej samej wodzie, odcedzamy (wywar możemy wykorzystać do sosu, zupy lub bigosu) i mielimy przez maszynkę do mięsa lub kroimy w bardzo drobne kawałeczki. Dalej postępujemy tak, jak w przypadku świeżych grzybów.
Resztkę grzybowego farszu zarówno z grzybów suszonych, jak i świeżych, można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące. Przed dodaniem ich do potrawy, trzeba je jedynie rozmrozić.
Znacie inny przepis na pierogi z grzybami? Podzielcie się nim w komentarzu.