Do ciekawych i prostych przepisów na piersi z kurczaka należy sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej oraz piersi z kurczaka z kapustą, podawane jako danie główne. Do ich wykonania
I
pół niezbyt dużej kapusty pekińskiej,
1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg),
2 średnie pomidory,
30 dag pieczarek,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
4 łyżki majonezu,
przyprawa Gyros,
3 liście zielonej sałaty,
sól i pieprz do smaku.
II
1 włoska kapusta (ok. 1 kg),
1 cebula,
3 łyżki masła,
5 łyżek śmietany,
250 ml bulionu warzywnego,
4 piersi z kurczaka (każda ok. 120 g),
2 łyżki oleju,
1 opakowanie purée ziemniaczanego,
50 g sera żółtego,
30 g parmezanu,
sól i pieprz do smaku.
I
Kapustę pekińską należy dokładnie wymyć, osuszyć i poszatkować. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do Gyrosa i zrumienić na oleju. Ostudzić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku. Pieczarki pokroić w plasterki, zrumienić na oleju i również ostudzić. Wszystko razem wymieszać, dodać jogurt naturalny i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w miseczkach wyłożonych wcześniej liśćmi sałaty.
II
W pierwszej kolejności kapustę należy oczyścić, pokroić na ćwiartki, wykroić rdzeń, resztę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać kapustę i dusić około 3 minut. Wlać bulion oraz śmietanę. Całość doprawić solą, pieprzem i dusić jeszcze około 12-15 minut. Piekarnik należy rozgrzać do około 200°C. Mięso umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć na oleju ok. 2 minut na dużym ogniu. Purée ziemniaczane przygotować według przepisu na opakowaniu. Ser żółty oraz parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Do gorącego purée dodać żółty ser, aby się roztopił.
Mięso rozłożyć w naczyniu do zapiekania, a na jego wierzchu równomiernie rozprowadzić warstwę purée. Całość posypać parmezanem, włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 12 minut. Kapustę zagęścić, a następnie rozłożyć na talerzach. Na kapuście ułożyć mięso.
Innym, ciekawym i bardzo znanym przepisem są wykonane z piersi z kurczaka rolady mięsne. Do ich przygotowania potrzebna będzie duża podwójna pierś z kurczaka, mąka, masło, odrobina śmietany, plasterki boczku, kilka małych kawałków żółtego sera, ogórek konserwowy lub kiszony oraz cebulka. Z piersi należy zrobić 4 cieniutkie kawałki, oczyścić je z błon, kostek i chrząstek i dokładnie rozklepać. Następnie mocno posypać je przyprawą warzywną, zawinąć każdy kawałek z plasterkiem boczku, żółtego sera, ogórka i kilkoma kawałkami cebulki. Spiąć całość szpikulcem lub związać nitką. Roladę obtoczyć w mące i ze wszystkich stron obsmażyć na oleju. Następnie do osobnego garnka włożyć 1 dag masła i wlać trochę tłuszczu spod smażenia mięsa. Włożyć tam mięso, zalać wodą tak, żeby było przykryte, dodać odrobinę przyprawy warzywnej, pieprzu i dusić do miękkości, ok. 30 minut. Na końcu do sosu dodać kilka łyżek śmietany. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Piersi z kurczaka doskonale nadają się również do przygotowania smacznych i lekkich zakąsek. Jedną z nich jest kurczak z ananasem. Do jego wykonania potrzebna będzie pojedyncza pierś z kurczaka, kilka plastrów ananasa z puszki, pół kieliszka białego wina, estragon oraz sól i pieprz do smaku. Piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę i smażyć na oleju często odwracając. Gdy będzie miękka należy dołożyć do niej pokrojonego w kostkę ananasa i odrobinę suszonego estragonu. Całość należy skropić odrobiną białego wina i zalewy spod ananasów. Wszystko dusić jeszcze przez chwilę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Kurczak Calypso
Do wykonania potrawy będziemy potrzebować:
1 mała cebula (siekamy ją)
100 g papryki czerowonej (siekamy ją)
100 g pomidorów z puszki z sokiem (siekamy je)
1 łyżeczka posiekanej papryczki Scotch Bonnet (może być chilli)
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego)
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
2 ząbki czosnklu (siekamy je)
2 łyżeczki oleju
sól
Zabieramy się do pracy.
Mieszamy posiekane: cebulkę, paprykę, sok z limonki, czosnek i tymianek. W ten sposób powstanie marynata. Wkładamy do niej piersi z kurczaka, mieszamy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na około godzinę).
Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z lodówki, marynatę zachowujemy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, rumienimy na patelni. Następnie, kiedy soki z wnętrza piersi są bezpieczne, a skórka chrupiąca, zmniejszamy ogień i dusimy kurczaka przez około 45 minut na małym ogniu.
Następnie do kurczaka wlewamy marynatę, wodę oraz pomidory z puszki. Dodajemy również papryczkę.
Dusimy przzez kolejne 45 minut.
Teraz pora na najciekawszą część przepisu. Po wyłożeniu kurczaka na talerz, polewamy go sosem. podajemy go z rożem i tropikalną salsą z Trynidadu.
Znacie inne przepisy na piersi z kurczaka? Podzielcie się nimi w komentarzach.