Do przygotowania piersi z kurczaka ze szpinakiem i ricottą
– 350 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
– 2/3 szklanki serka ricotta lub śmietankowego
– 1 łyżka tartego parmezanu
– skórka otarta z połowy cytryny
– czarny pieprz
– sól do smaku
– 2 wyciśnięte ząbki czosnku
– 4 pojedyncze filety z kurczaka
– 8 cieniutkich plasterków prosciutto lub innej tego rodzaju szynki
– olej
Wykonanie:
Szpinak świeży umyj i zblanszuj, natomiast mrożony rozmroź całkowicie i odciśnij z wody w papierowym ręczniku. Wymieszaj go z serkiem i przyprawami. Piersi z kurczaka opłucz i natnij z boku na płasko, tworząc kieszonki. Do każdej z nich włóż masy szpinakowo-serowej, lekko spłaszcz pilnując, by nadzienie nie uciekało bokami, po czym starannie owiń w plastry szynki i zepnij wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż dokładnie nadziane filety. Przełóż je do brytfanki i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Sprawdzaj widelcem, czy mięso jest już miękkie, także w głębi. Podawaj z puree ziemniaczanym i sałatą ze śmietaną.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.