Do przyrządzenia pijanego kurczaka będziesz potrzebować:

1 łyżka masła,
25 dag gotowanej szynki (pokrojonej w kostkę),
1,5 kg kurczaka (pokrojonego na 4 porcje),
sól, świeżo mielony pieprz,
1 łyżeczka kuminu (mielonego),
1 łyżeczka kolendry (mielonej),
1 szklanki białego octu winnego,
2 szklanki białego wina (wytrawnego),
1 szklanka bulionu (drobiowego),
3 ząbki czosnku (roztarte),
12 oliwek z papryczkami,
3 łyżki kaparów

Na początku rozpuszczamy masło w brytfannie, w której będziemy przygotowywać kurczaka. Układamy na spód 1/3 szynki.

Następnie doprawiamy oczyszczonego kurczaka i doprawiamy go pieprzem, kuminem i kolendrą.

Do brytfanny wkładamy udka z kurczaka i posypujemy je 1/3 szynki. Na nich wykładamy piersi kurczaka i posypujemy je pozostałą szynka. Zalewamy octem zmieszanym z winem i bulionem. Dodajemy czosnek. Brytfannę przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.

W tym czasie odsączamy kapary i oliwki.

Kiedy kurczak się ugotuje, wykładamy go na półmisek. Płyn z brytfanny redukujemy do dwóch szklanek. Kurczaka polewamy tak powstałym sosem. Resztę przelewamy do sosjerki.

Potrawę podawać z ziemniakami, kaparami, oliwkami oraz – aby podkreślić jej smak – z surówką z zielonej sałaty.

Znacie inny przepis na kurczaka? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak ściągnąć muzykę z youtube?
Następny artykułJak zmienić stronę startową?

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here