Do przyrządzenia pijanego kurczaka będziesz potrzebować:
1 łyżka masła,
25 dag gotowanej szynki (pokrojonej w kostkę),
1,5 kg kurczaka (pokrojonego na 4 porcje),
sól, świeżo mielony pieprz,
1 łyżeczka kuminu (mielonego),
1 łyżeczka kolendry (mielonej),
1 szklanki białego octu winnego,
2 szklanki białego wina (wytrawnego),
1 szklanka bulionu (drobiowego),
3 ząbki czosnku (roztarte),
12 oliwek z papryczkami,
3 łyżki kaparów
Na początku rozpuszczamy masło w brytfannie, w której będziemy przygotowywać kurczaka. Układamy na spód 1/3 szynki.
Następnie doprawiamy oczyszczonego kurczaka i doprawiamy go pieprzem, kuminem i kolendrą.
Do brytfanny wkładamy udka z kurczaka i posypujemy je 1/3 szynki. Na nich wykładamy piersi kurczaka i posypujemy je pozostałą szynka. Zalewamy octem zmieszanym z winem i bulionem. Dodajemy czosnek. Brytfannę przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
W tym czasie odsączamy kapary i oliwki.
Kiedy kurczak się ugotuje, wykładamy go na półmisek. Płyn z brytfanny redukujemy do dwóch szklanek. Kurczaka polewamy tak powstałym sosem. Resztę przelewamy do sosjerki.
Potrawę podawać z ziemniakami, kaparami, oliwkami oraz – aby podkreślić jej smak – z surówką z zielonej sałaty.
Znacie inny przepis na kurczaka? Podzielcie się nim w komentarzu.