Do przygotowania piroga biłgorajskiego będziesz potrzebować:
1 kg ziemniaków
40 dag kaszy gryczanej
50 dag tłustego twarogu
2 cebule
3 jajka
pieprz
sól
zioła prowansalskie
-
Krok pierwszy
Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko, odcedź lekko i ugnieć.
-
Krok drugi
Dodaj kaszę, garnek przykryj, odstaw na 30 minut, aby kasza zmiękła.
-
Krok trzeci
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
-
Krok czwarty
Resztę składników wrzuć do miski (jedno białko odstaw) dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i uzyskaną masę włóż do foremki a jej wierzch posmaruj pozostawionym białkiem.
-
Krok piąty
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
sxc.hu
Spróbujecie tego podlaskiego przysmaku?