W przygotowaniu placki na sodzie są banalne. Potrzebujemy kilku podstawowych składników:
1 kg mąki,
1,5-2 kefirów w kubku (ok. 0,5 litra),
szczyptę soli,
3–4 łyżki cukru,
dużą, kopiastą łyżeczkę sody oczyszczonej.
Z takiej ilości składników przygotujemy około 30 średniej wielkości placków. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto należy rozwałkować – im cieńsze, tym lepiej. Wycinamy z niego dowolnej wielkości placki, kształt również nie gra roli. Tradycyjnie formuje się je w koła. Każdy placek należy jeszcze lekko zgnieść pięścią, aby był rozpłaszczony.
Placki smażymy na suchej patelni, bez tłuszczu. Każdy musi być podpieczony około 3– 4 minut z każdej strony. Trzeba zwrócić uwagę, by się nie przypaliły, bo przy smażeniu bez tłuszczu o to nie trudno.
Istnieje też inny przepis na sodowe placki. Nie są to już tradycyjne proziaki, jednak wydają się warte wypróbowania.
Do ich wykonania
4 szkl. mąki,
kostka sera białego,
łyżeczka sody,
400 ml kefiru.
Sodę należy rozpuścić w kefirze. Suche składniki mieszamy (ser również) i wlewamy do nich kefir. Zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy placki. Placki mogą być dowolnej wielkości i kształtu. W tym wypadku placki smażymy na maśle, około 3 do 5 minut na każdej ze stron.
Znacie inny przepis na placki na sodzie? Podzielcie się nim w komentarzu.