Można ją wykorzystać na wiele sposobów, przyrządzać z niej ciasta, marynaty, zupy – można też usmażyć szybkie, aromatyczne i niezwykle smaczne placki z dyni.
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczki soli,
3 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczki gałki muszkatołowej,
szczypta mielonego imbiru,
szczypta utłuczonych drobno goździków,
szklanka mleka,
pół szklanki startej drobno dyni,
1 jajko,
2 łyżki oleju lub stopionego masła.
Wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
W dzbanuszku połącz mleko, dynię, jajko, olej (lub masło). Zmieszaj suche składniki z mokrymi i trzepaczką połącz je w jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć konsystencję jogurtu. Posmaruj patelnię olejem i smaż placki na złoto z obu stron. Placki dyniowe podawaj polane miodem akacjowym lub z bitą śmietaną.
Jaka jest Wasza ulubiona potrawa z dynią w roli głównej?













