Pomidory nie są wyjątkiem. Łatwo wykonać z nich „naczynia”, w które nakładany będzie farsz, wystarczy tylko podjąć decyzję i do dzieła! Pomidory należy umyć i ściąć część od strony szypułki, po czym delikatnie wybrać łyżeczką miąższ, zostawiając zgrabne miseczki.
Pomidory faszerowane na zimno z tuńczykiem
miąższ 6-8 pomidorów 2 puszki tuńczyka w sosie własnym majonez 2 jajka na twardo cebula kiełki czarne oliwki kapary sól, pieprz
Tuńczyka odcedź. Cebulkę i jajka posiekaj jak najdrobniej. Wymieszaj rybę, cebulę, jajka i majonez. Dopraw do smaku i nałóż powstałą pastę do pomidorowych miseczek. Udekoruj plasterkami oliwek, kaparami i kiełkami.
Pomidory faszerowane na ciepło
1 szklanka ugotowanego ryżu (najlepiej arborio lub basmati)
6-8 pieczarek
pół małej cukinii
15-20 cm jasnej części pora
2 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
1 żółtko
sól, pieprz
Pora przetnij wzdłuż i pokrój w półtalarki. Podsmaż na oleju. Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Cukinie po dokładnym umyciu przekrój wzdłuż na 4 części i również cienko pokrój. Grzyby i cukinię dodaj do pora, posól i popieprz, po czym smaż do zeszklenia cukinii. Zawartość patelni wymieszaj z ryżem i dopraw śmietaną rozkłóconą z żółtkiem. Masą napełnij pomidory. Ułóż je na blasze na folii aluminiowej, wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 10-15 minut, nie dopuszczając do przyrumienienia się całości. Podawaj jako dodatek do mięsa lub z grzankami jako samodzielne danie.
Brzmi smacznie? 🙂 A czym Wy najczęściej faszerujecie pomidory? Dajcie znać.