Sałatka caprese
1 kulka mozzarelli
1 pomidor
kilka listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek
szczypta grubej soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
kilka plastrów czerwonej cebuli
ocet balsamiczny
Mozzarellę i pomidora pokroić w plastry, bazylię grubo posiekać. Wszystkie warzywa i ser rozłożyć warstwami na sobie, skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym, posypać solą i pieprzem.
Grillowany łosoś z gotowanymi warzywami i pesto z bazylii
2 kawałki filetu z łososia
oliwa z oliwek
pół małego kalafiora
pół brokułu
1 mała cukinia
1 mała marchewka
kilka zielonych szparagów
kilka małych pieczarek
kilka koktajlowych pomidorków
pesto z bazylii
sól
pieprz i inne przyprawy do smaku
Łososia grillować z obu stron, aż straci swoją surowość i się zrumieni. Kalafior, brokuł i szparagi podgotować przez chwilkę – odpowiednią dla każdego warzywa. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, cukinię pokroić w podłużne plastry, pieczarki i pomidorki umyć. Wszystkie warzywa ułożyć na tacce, polać obficie oliwą z oliwek, posypać ulubionymi przyprawami i grillować.
Na talerz przełożyć warzywa, na nich ułożyć łososia, który obłożyć pesto.
Znacie inne fajne przepisy na letnie obiadowe dania bezglutenowe? Podzielcie się nimi!