Jej nazwa pochodzi od prażenia mąki pszennej na suchej patelni bez tłuszczu. Kiedy mąka nabierze żółtego koloru zalewa się ją odpowiednią ilością wrzącej wody i zapieka. Nie koniec to jeszcze przyrządzania prażuchy, gdyż następnym, a jednocześnie ostatnim, etapem jest usmażenie jej mniejszych części na tłuszczu z wytopionej słoniny, wędzonego boczku lub po prostu na roztopionym smalcu.
Z czym podawać prażuchę? Pyszna jest okraszona skwarkami i cebulką usmażoną na złoto, z kleksem kwaśnej śmietany. Można podać do niej w osobnej salaterce zsiadłe mleko, posypane koperkiem, roztrzepany kefir lub chłodnik litewski bądź bułgarski.
50 dag mąki pszennej
1 l wody
10 dag wędzonego boczku
sól
Mąkę przesiać, przełożyć na patelnię i na małym gazie prażyć ją bez tłuszczu, aż zacznie nabierać żółtego koloru. Wodę osolić i doprowadzić do wrzenia, następnie wlać ją partiami do uprażonej mąki, wymieszać na jednolite ciasto. Przełożyć je do formy, wygładzić łyżką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut. W tym czasie pokroić boczek w drobną kostkę, wytopić z nich tłuszcz, skwarki wyjąć. Następnie wyjąć ciasto, nabierać je dużą łyżką umaczaną w tłuszczu z boczku i kłaść je na rozgrzaną patelnię, smażyć na brązowo. Jeśli tłuszczu jest za mało, dodać łyżkę smalcu. Posypać skwarkami. Podawać z kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem, kefirem lub chłodnikiem.
W rejonach Małopolski podaje się także prażuchę ziemniaczaną.
1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mąki żytniej chlebowej – typ 720
10 dag słoniny
sól
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy są miękkie, odlać część wody, dodać mąkę, przykryć garnek i chwilkę podgotować ziemniaki z mąką, by ta się zaparzyła. Kiedy mąka napęcznieje, utłuc ziemniaki z mąką na jednolitą masę, doprawić solą. Słoninę pokroić w kostkę i stopić. Prażuchę nabierać dużą łyżką i kłaść, formując za pomocą drugiej łyżki postać kluski, na rozgrzany tłuszcz, smażyć na jasnobrązowy kolor. Podawać z surówkami, kwaśną śmietaną czy chłodnikiem.
Znacie inne przepisy na prażuchę? Podzielcie się nimi!