Aby przyrządzić pstrąga w migdałach potrzebujesz:

4 pstrągi,
10 dag migdałów,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 cytryna kilka listków pietruszki,
pieprz, sól

  • Krok pierwszy

    Na początku należy się zabrać za oprawienie ryb. Skrobiemy je i patroszymy, czyścimy pod zimną wodą. Co ważne w tym przepisie, pozostawiamy główki. Kiedy są już gotowe, solimy je i doprawiamy pieprzem. Następnie odstawiamy na około 20 minut.

  • Krok drugi

    Jeśli kupiliśmy całe migdały, musimy je sparzyć, obrać i pokroić na płatki. Możemy też uniknąć doatkowej pracy i kupić gotowe płatki migdałowe.

  • Krok trzeci

    Następnie obtaczamy pstrągi w mące i migdałach.

  • Krok czwarty

    Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło.

  • Krok piąty

    Układamy na niej pstrąga i smażymy na dużym ogniu po 5-6 minut z każdej strony.

  • Krok szósty

    Teraz zajmiemy się dekoracją. Cytrynę kroimy i przekrawamy tak, aby można było ją wygiąć w kształt „śmigła”.

  • Krok siódmy

    Pora na finał: ryby zdejmujemy z patelni, przekładamy je na talerz.

  • Krok ósmy

    Każdą z nich dekorujemy fikuśną cytryną i posypujemy pietruszką.

  • Znacie inny przepis na pstrąga? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak korzystać z gadu-gadu?
Następny artykułPstrąg z roszponką i pomidorami – przepis

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here