Aby przyrządzić pstrąga w migdałach potrzebujesz:
4 pstrągi,
10 dag migdałów,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 cytryna kilka listków pietruszki,
pieprz, sól
-
Krok pierwszy
Na początku należy się zabrać za oprawienie ryb. Skrobiemy je i patroszymy, czyścimy pod zimną wodą. Co ważne w tym przepisie, pozostawiamy główki. Kiedy są już gotowe, solimy je i doprawiamy pieprzem. Następnie odstawiamy na około 20 minut.
-
Krok drugi
Jeśli kupiliśmy całe migdały, musimy je sparzyć, obrać i pokroić na płatki. Możemy też uniknąć doatkowej pracy i kupić gotowe płatki migdałowe.
-
Krok trzeci
Następnie obtaczamy pstrągi w mące i migdałach.
-
Krok czwarty
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło.
-
Krok piąty
Układamy na niej pstrąga i smażymy na dużym ogniu po 5-6 minut z każdej strony.
-
Krok szósty
Teraz zajmiemy się dekoracją. Cytrynę kroimy i przekrawamy tak, aby można było ją wygiąć w kształt „śmigła”.
-
Krok siódmy
Pora na finał: ryby zdejmujemy z patelni, przekładamy je na talerz.
-
Krok ósmy
Każdą z nich dekorujemy fikuśną cytryną i posypujemy pietruszką.
Znacie inny przepis na pstrąga? Podzielcie się nim w komentarzu.