Do sporządzenia sałatki z pstrąga z roszponką i pomidorami potrzebujesz:
50 dag wędzonego pstrąga,
1 pomidor czerwony,
1 pomidor żółty,
15 dag sałaty roszponki,
12 pęczek kopru,
10 dag żółtego sera.
Sos:
3/4 szklanki oliwy z oliwek ( może też być olej),
4 łyżki octu,
2-3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka pieprzu
Krok pierwszy
Do czystego słoika wlewamy oliwę z oliwek, dolewamy octu i wsypujemy cukier, pieprz i sól. Dodajemy cztery łyżki wody. Zakręcamy słoik i mieszamy miksturę przez minutę pewnymi, szybkimi ruchami. Sos, który właśnie przygotowaliśmy wystarczy nam do przygotowania kilku sałatek. Warto pamiętać, żeby przed każdym użyciem mocno go wstrząsnąć.
Krok drugi
Teraz zabieramy się za przyrządzenie ryby. Obieramy ją ze skóry i ości, dzielimy na części.
Krok trzeci
Przygotowana wcześniej sałatę myjemy i dzielimy. Suszymy. Tu przyda się suszarka do sałaty, Jeśli jej jednak nie mamy, możemy suszyć liście papierowym ręcznikiem lub czystą szmatką. Listki dzielimy na małe cząstki.Ser kroimy w kostkę (niezbyt małą). Teraz parzymy pomidory i obieramy je ze skórki i kroimy na ósemki.
Krok czwarty
Tak przygotowane składniki sałatki wkładamy do miseczki, mieszamy i przyprawiamy sosem.
Krok piąty
Na koniec możemy posypać je koperkiem.
Znacie inny przepis na pstrąga? Podzielcie się nim w komentarzu.