Do sporządzenia sałatki z pstrąga z roszponką i pomidorami potrzebujesz:

50 dag wędzonego pstrąga,
1 pomidor czerwony,
1 pomidor żółty,
15 dag sałaty roszponki,
12 pęczek kopru,
10 dag żółtego sera.

Sos:
3/4 szklanki oliwy z oliwek ( może też być olej),
4 łyżki octu,
2-3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka pieprzu

  • Krok pierwszy

    Do czystego słoika wlewamy oliwę z oliwek, dolewamy octu i wsypujemy cukier, pieprz i sól. Dodajemy cztery łyżki wody. Zakręcamy słoik i mieszamy miksturę przez minutę pewnymi, szybkimi ruchami. Sos, który właśnie przygotowaliśmy wystarczy nam do przygotowania kilku sałatek. Warto pamiętać, żeby przed każdym użyciem mocno go wstrząsnąć.

  • Krok drugi

    Teraz zabieramy się za przyrządzenie ryby. Obieramy ją ze skóry i ości, dzielimy na części.

  • Krok trzeci

    Przygotowana wcześniej sałatę myjemy i dzielimy. Suszymy. Tu przyda się suszarka do sałaty, Jeśli jej jednak nie mamy, możemy suszyć liście papierowym ręcznikiem lub czystą szmatką. Listki dzielimy na małe cząstki.Ser kroimy w kostkę (niezbyt małą). Teraz parzymy pomidory i obieramy je ze skórki i kroimy na ósemki.

  • Krok czwarty

    Tak przygotowane składniki sałatki wkładamy do miseczki, mieszamy i przyprawiamy sosem.

  • Krok piąty

    Na koniec możemy posypać je koperkiem.

  • Znacie inny przepis na pstrąga? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPstrąg w migdałach – przepis
Następny artykułSałatka owocowa – przepis

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here