Do sporządzenia sałatki z pstrąga z roszponką i pomidorami potrzebujesz:
50 dag wędzonego pstrąga,
1 pomidor czerwony,
1 pomidor żółty,
15 dag sałaty roszponki,
12 pęczek kopru,
10 dag żółtego sera.
Sos:
3/4 szklanki oliwy z oliwek ( może też być olej),
4 łyżki octu,
2-3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka pieprzu
-
Krok pierwszy
Do czystego słoika wlewamy oliwę z oliwek, dolewamy octu i wsypujemy cukier, pieprz i sól. Dodajemy cztery łyżki wody. Zakręcamy słoik i mieszamy miksturę przez minutę pewnymi, szybkimi ruchami. Sos, który właśnie przygotowaliśmy wystarczy nam do przygotowania kilku sałatek. Warto pamiętać, żeby przed każdym użyciem mocno go wstrząsnąć.
-
Krok drugi
Teraz zabieramy się za przyrządzenie ryby. Obieramy ją ze skóry i ości, dzielimy na części.
-
Krok trzeci
Przygotowana wcześniej sałatę myjemy i dzielimy. Suszymy. Tu przyda się suszarka do sałaty, Jeśli jej jednak nie mamy, możemy suszyć liście papierowym ręcznikiem lub czystą szmatką. Listki dzielimy na małe cząstki.Ser kroimy w kostkę (niezbyt małą). Teraz parzymy pomidory i obieramy je ze skórki i kroimy na ósemki.
-
Krok czwarty
Tak przygotowane składniki sałatki wkładamy do miseczki, mieszamy i przyprawiamy sosem.
-
Krok piąty
Na koniec możemy posypać je koperkiem.
Znacie inny przepis na pstrąga? Podzielcie się nim w komentarzu.